Koordinator Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je juče da je hapšenje jataka haškog optuženika Ratka Mladića bila očita greška. „Sa ovog mesta posmatrano bolje bi bilo da su ti jataci potencijalni tragovi koji vode ka Mladiću“, kazao je Ljajić na promociji akcije „Pošaljite čestiku prijateljstva“ i podsetio da cilj nisu jataci već Mladić, tako da je greška i to što on nije lociran i izručen Tribunalu.

 Ljajić je to rekao povodom izjave tužioca za ratne zločine i koordinatora Akcionog tima za hapšenje haških begunaca Vladimira Vukčevića, koji je ocenio da je bila pogrešna procena što su 2006. godine hapšeni Mladićevi jataci, umesto da je iskorišćena šansa da se pomoću njih eventualno dođe do najtraženijeg haškog begunca.

Prema Ljajićevim rečima, Mladićevi jataci, koji su u zatvoru i protiv kojih se vodi krivični postupak, uhapšeni su jer je tada Srbija bila pod pritiskom da ne sarađuje sa Tribunalom. „Sa operativnog stanovišta to (hapšenje jataka) je bila greška. Srbija je bila pod velikim pritiskom Tribunala. Postojala je ocena da ne sarađujemo sa Tribunalom, da ne činimo ništa da se optuženici lociraju. Tada su četiri optuženika bila na slobodi i to je bio korak koji je u tom trenutku trebalo da demonstrira našu spremnost na saradnju“, kazao je on.

Ljajić je rekao da ne može da govori o akcijama koje će biti sprovedene i ponovio da je hapšenje prioritet svih prioriteta „jer je ono u ovom trenutku glavna prepreka Srbije na putu ka EU integracijama“.

Prema Ljajićevim rečima, izveštaj o saradnji Srbije i Tribunala, u koji je imao uvid, a koji će glavni tužilac Serž Bramerc predstaviti početkom decembra, trebalo bi da bude „realan, objektivan i nadasve pozitivan“. „Ovo je prvi izveštaj bez ijedne zamerke, naglašava da je tužilaštvo Tribunala zadovoljno stepenom saradnje i naporima koje Srbija čini da dovrši saradnju, te prema tome očekujem da će izveštaj na adekvatan način biti vrednovan i od ostalih u međunarodnoj zajednici“, kazao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari