U Hidroelektrani „Đerdap 1“ kod Kladova preduzimaju se sve neophodne mere kako bi se ispuštanjem vode na najvećoj dunavskoj elektrani smanjio nivo vodostaja nizvodno od Beograda.

Sada je nivo đerdapske akumulacije ispred prve dunavske elektrane 6,5 metara niži od uobičajenog, a sve u okviru priprema za nadolazeći poplavni talas, navode u HE „Đerdap 1“

– Ispuštamo svu količinu vode koja dolazi, uključeno je 10 prelivenih polja i preko brane se ispušta 2.500 kubnih metara u sekundi više od trenutnog dotoka, ali je proizvodnja struje manja za četvrtinu, izjavio je novinarima direktor HE „Đerdap 1“ Ljubiša Jokić, dodajući da su preduzete sve mere potrebne za brzo prihvatanje vode iz Save, Drine, Morave i drugih pritoka.

Dotok Dunava u ovom trenutku iznosi 11.500 kubnih metara u sekundi, a ispušta se 13.500 kubika u sekundi. Na Hidroelektrani „Đerdap 1“ uvedena su dvadesetčetvoročasovna dežurstva radnika, a opasnosti od poplava u gradovima kroz koje protiče Dunav, prema rečima direktora Jokića, za sada nema.

– Danas je sporiji priraštaj dotoka i veliki poplavni talas koji se očekivao je prošao. Nema mesta panici zato što je brana popustila na jednom mestu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i kod Bjeljine. U HE „Đerdap 1“ će doći manje od 12.200 kubnih metara vode, koji se očekivao pre pucanja brana, navodi Jokić.

Inače, prva dunavska elektrana, koja više od četiri decenije eksploatiše vodeni potencijal Dunava, projektovana za 22.300 kubnih metara u sekundi, ali takav dotok do sada nije zabeležen. Najveći dotok Dunava, veći od 16 hiljada kubika u sekundi, zabeležen je 2006. godine. HE „Đerdap 1“ je pre par dana 16. maja obeležio svoj dan i tom se prilikom čulo da moćni agregati u dunavskoj fabrici struje od 1972. godine obaraju proizvodne rekorde. Od početka rada Elektroprivredi Srbije isporučene su 242 milijarde kilovat sati električne energije ili 8,2 odsto više od plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari