Kladovski energetičari su pre isteka kalendarske godine, precizno rečeno 18 dana pre roka, ispunili ovogodišnji plan proizvodnje električne energije, budući da su Elektroprivredi Srbije isporučili više od 5,35 milijardi kilovata struje, što je bila proizvodna norma za 2013. godinu.

Učinak Hidroelektrane „Đerdap 1“ posmatran kroz brojke pokazuje prebačaj dinamičkog plana za četiri odsto, odnosno za više od 223 miliona kilovat-časova električne energije. Nadležni kažu da su povoljna hidrološka situacija i maksimalna pogonska spremnost hidroagregata doprineli dobrim proizvodnim rezultatima, a kako se trend povoljnog dotoka nastavlja, trenutno Dunavom do prve brane stiže četiri hiljade kubika vode u sekundi, što je dovoljno za dnevnu proizvodnju 12 miliona kilovat-sati struje, i za očekivati je da decembarski plan od 377 miliona kilovat-sati struje bude premašen za oko pet procenata. Inače, u prvoj dunavskoj elektrani ovih decembarskih dana je u okviru poslova revitalizacije demontiran rotor glavnog generatora hidroagregata A-5, koji je u funkciji više od četiri decenije. Hidroagregat A-5 prečnika 12,5 metara, težine 440 tona bez polova demontirali su radnici elektromašinskog izvršenja u „Đerdapu 1“. Revitalizacija se inače prema rečima direktora HE „Đerdap 1“ Ljubiše Jokića realizuje planiranom dinamikom.

Kada je u pitanju proizvodnja na HE „Đerdap 2“ kod Kusjaka pomenimo da trenutni dotok Dunava omogućava takođe dobru proizvodnju i na drugoj dunavskoj elektrani koja dnevno umesto planiranih 3,7, proizvodi oko 4,4 miliona kilovat-sati električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari