Ski-centar Tornik na Zlatiboru, koji je uništen 1999. godine u NATO bombardovanju, biće spreman za predstojeću zimsku sezonu. Postavljanjem čeličnih stubova za šestosednu žičaru, koje u subotu obavljeno uz pomoć helikoptera, završena je prva faza započete rekonstrukcije tog ski-centra, koje bi, kako nadležni navode, trebalo da bude među najmodernijim skijalištima u Evropi.

Ski-centar Tornik na Zlatiboru, koji je uništen 1999. godine u NATO bombardovanju, biće spreman za predstojeću zimsku sezonu. Postavljanjem čeličnih stubova za šestosednu žičaru, koje u subotu obavljeno uz pomoć helikoptera, završena je prva faza započete rekonstrukcije tog ski-centra, koje bi, kako nadležni navode, trebalo da bude među najmodernijim skijalištima u Evropi. Radove finansira Vlada Srbije, posredstvom JP Skijališta Srbije.
Zbog nepristupačnog terena, kraljevačka firma Amiga, koja je izvođač radova, angažovala je švajcarsku firmu Helog Helisvis, koja je helikopterom u subotu na stazu postavila desetine tona čeličnih stubova i ostale opreme kupljene u Francuskoj.
Predstavnici kraljevačke Amige navode da su angažovali helikopter zbog nepristupačnog terena, ali i zbog toga što bi upotreba uobičajene teške terenske mehanizacije podrazumevalo seču šuma radi izgradnje pristupnog puta.
– Upotreba helikoptera je efikasnija i jeftinija, a to je i naš doprinos očuvanju Zlatibora. Umesto da sečemo šumu, angažovali smo helikopter švajcarske firme, koja je poznata po ovakvim radovima – rekao je Ivan Tlačinac iz kraljevačkog preduzeća Amiga.

Veštački sneg i kupalište

U planu je da se ispod žičare, u selu Ribnica, izgradi veštačko jezero. Voda iz te akumulacije, ukoliko ne bude dovoljno snega, poslužiće za pravljenje veštačkog snega za ski centar na Torniku. U letnjem periodu jezero bi trebalo da bude kupalište.

Direktor JP Skijališta Srbije Ljubiša Radovanović navodi da je gradnja ovakve žičare veoma kompleksna, a montaža nosećih stubova je njen najosetljiviji deo. Šestosedna žičara, dužine 1.640 metara, biće kapaciteta 3.000 skijaša na sat i prelaziće visinsku razliku od 374 metra. Počinje iznad zlatiborskog sela Ribnica na 1.111 metara, a završava na vrhu Tornik, na nadmorskoj visini od 1.485 metara. Rekonstrukcija ski-centra trebalo bi da bude završena do polovine decembra, kako bi Zlatibor mogao da ugosti i turiste koji, osim uobičajenih sadržaja, žele da uživaju i u smučanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari