Helsinški odbor traži reakciju zbog napada advokata na Dinka Gruhonjića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Helsinški odbor za ljudska prava osudio je jučerašnji napad na novinara i univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića, ističući da smatra duboko uznemirujućom činjenicu da napadi na Gruhonjića traju u kontinuitetu već mesecima.

„Iz te činjenice Odbor izvlači zaključak da srbijansko društvo odustaje od vrednosti na kojima počiva svaki demokratski poredak, a među kojima sloboda govora zauzima klučno mesto“, navodi se u saopštenju.

Izražavajući solidarnost sa Gruhonjićem, dodaje se, Helsinški odbor smatra svojom obavezom da upozori javnost, medije, civilne i političke aktere da se proces decivilizovanja Republike ne završava napadima na novinare koji kritički govore o problemima društva, nego uništenjem slobode.

„Pošto je napadač u ovom slučaju poznat, najmanje što Helsinški odbor očekuje je da se zajednica kojoj napadač profesionalno pripada – Advokatska komora Vojvodine – oglasi javnom osudom, kao i da protiv njega pokrene disciplinski postupak“, zaključuje se.

Kako je juče saopštilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), novosadski advokat Nemanja Aleksić je u jednom novosadskom restoranu „šovinistički izvređao univerzitetskog profesora i našeg programskog direktora Dinka Gruhonjića“.

Gruhonjić će protiv advokata Aleksića podneti tužbu i disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Vojvodine, navelo je NDNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari