Hemijsko-tehnološka škola u Subotici dobila savremenu veterinarsku stanicu 1Foto: J. Patarčić/Danas

Oko 120 učenika koji se u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici obrazuju za veterinarskog tehničara od danas mogu da koriste savremenu veterinarsku stanicu, koja je otvorena u dvorištu ove obrazovne ustanove.

Prijemna ambulanta, hirurška sala, posthirurška sala, te sale za laboratorijske pretrage, čuvanje lekova i medicinskih sredstava, kao i svlačionice i toalete, sve to sadrži veterinarska stanica u kojoj će generacije veterinarskih tehničara u Subotici sticati praktično znanje i time potpuno spremni izaći na tržište rada i odgovoriti na sve zahteve ove plemenite profesije.

Kako objašnjava direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković, ovaj smer otvoren je pre četiri godine, te u ovoj školskoj godini ispraćaju i prvu generaciju veterinarskih tehničara, a o tome koliko je interesovanje za ovaj poziv, najbolje govori podatak da su svi razredi puni.

“Krenuli samo sa idejom da se po prvi put u Subotici školuje veterinarski tehničar. Praktično, krenuli smo od potpune nule, ali imali smo čvrstu rešenost i opredeljenost da našim sugrađanima ponudimo mogućnost obrazovanja za jedan tako dobar, atraktivan i neophodan obrazovni profil za teritoriju i područje kakvo je Vojvodina, odnosno privredu koja funkcioniše na ovoj teritoriji”, kaže Matković.

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici dobila savremenu veterinarsku stanicu 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ipak, škola u ovom poduhvatu nije bila sama, naglašava Matković, objašnjavajući da su od samog početka imali izuzetnu podršku privatnih poslodavaca, koji su im pomogli da izaberu najbolji nastavni kadar i pružili im savete kako po struktri prostorija treba da izgleda i koju opremu treba da sadrži veterinarska stanica.

Kako dobru nastavu čini kombinacija teorije i prakse, direktor škole ističe i da sa partnerima imaju kontinuiranu saradnju koja se ogleda i u obavljanju praktične nastave učenika u njihovim objektima.

“Ova veterinarska stanica će činiti dodatnu vrednost i naše resurse će umnogome unaprediti. Možemo se pohvaliti i zahvaliti Zoo vrtu Palić i Gradu Subotici što su nam omogućili da deo prostora za boravak životinja, ali isto tako i prostorije za smeštaj životinja, dobijemo u zakup, tako da možemo da kažemo da imamo naše gazdinstvo i po tome smo sigurno jedinstveni u Srbiji, da posedujemo tako nešto u jednom centru kao što je naš Zoo vrt. Tamo smo sada proširili kapacitete sa učionicom i slobodno mogu da kažem da naši veterinarski tehničari, osim onoga što su naši resursi i onoga što nude naši poslodavci, privatne veterinarske stanice i privatna gazdinstva, imaju mogućnost da steknu odgovarajuće znanje i veštine”, poručuje Matković.

Da je veterinarska profesija od početka podržala ideju škole, potvrđuje i doktor veterine Grgo Tikvicki iz veterinarske stanice “Veterinar”, dodajući da su rado učestvovali i u izradi svih programa prilikom otvaranja ovog smera.

On ističe i da veterinatski tehničari imaju mogućnosti da se edukuju kako u školi, tako i u svim apotekama, ambulantama, stanicama, institutima, zavodima i farma u okolini Subotice.

“Saradnja škole i veterinarskih organizacija je na vrlo visokom nivou. Škola je isto tako podržala sve nas, jer se pojavila potreba za mladim kadrovima veterinarski tehničar, pa je ušla u izradu projekta veterinarske stanice u okviru škole i ovaj objekat ispunjava uslove i za kliniku”, kaže Tikvicki.

“Mi se nadamo da će saradnja biti sve bolja, a u kvalitet naših budućih saradnika ne sumnjamo, jer je nastavni kadar vrlo stručan, odlučan i drže predavanja na vrlo visokom nivou, u šta smo se uverili kad su dolazili kod nas na praksu”, dodaje on.

Rekonstrukciju dvorišnog objekta Hemijsko-tehnološke škole i njegovu prenamenu u veterinarsku stanicu podržao je Grad Subotica sa 11,2 miliona dinara, kao i Ministarstvo prosvete sa osam miliona dinara, a povodom njegovog stavljanja u funkciju, objekat su obišli i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević.

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici poznata je po tome da njeni učenici osvajaju brojne nagrade na takmičenjima kako iz stručnih predmeta, tako i iz sporta.

Jedna je od retkih škola u Srbiji koja je ponela Svetosavsku nagradu, a takođe je dobila i priznanje Evropske unije za razvoj preduzetništva.

Zbog ovih i drugih zasluga, u dvorištu škole je otvoren i fitnes park, finansiran iz pokrajinskih sredstava, kako bi se mladi podstakli na zdrav život i bavljenje sportom.

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici dobila savremenu veterinarsku stanicu 9
Foto: J. Patarčić/Danas

“Ovaj projekat ne samo da je značajan za našu školu i da će ga koristiti naši učenici, nego je i od gradskog značaja, budući da učenici Politehničke škole deo časova fizičkog vaspitanja obavljaju u našem školskom dvorištu, tako da će i oni to koristiti. Takođe, tu je i Dom učenika i mogu da kažem da osećam ogromno zadovoljstvo kada, pošto blizu stanjujem, u samom centru grada uveče idem kući i vidim da reflektori na ovim igralištima svetle. Da li se igra fudbal ili košarka, nisam siguran, jer ne proveravam decu, ali nadam se da će sada da koriste i ovaj fitnes park na otvorenom”, kaže Nikola Matković.

“Na nama ostaje da sada ispunimo očekivanja uloženih sredstava i da na najbolji mogući način obavljamo svoj posao, a to je da pružamo našim đacima znanje i veštine koje će ih učiniti konkurentnim u svetu rada, nastavku školovanja ili šta god oni izaberu za nastavak svoje karijere”, zaključuje direktor škole.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari