Do pre samo dve sezone muška sekcija košarkaškog kluba Hemofarm važila je za najbolje organizovani tim na prostoru Srbije. Stabilna uprava, siguran sponzor i kvalitetna selekcija igrača omogućili su Vrščanima da uživaju u dobroj košarci ne samo u domaćim okvirima, već i na međunarodnoj sceni.

Ne tako davno, Hemofarm je igrao finale Kupa Radivoja Koraća protiv Unikahe, kao i polufinale ULEB kupa, dok je 2005. godine osvojio regionalnu Jadransku ligu. Niko nije ni naslućivao da će se „narandžasti“ ove sezone naći na „aparatima“ i da će njihov opstanak zavisiti od „veštačkog disanja“.

– Prethodna sezona je bila možda i najteža u poslednjih 20 godina. Analize će tek uslediti, a konačne odluke o načinu funkcionisanja kluba biće donesene u toku juna. Jedno je sigurno, Koncern Hemofarm i dalje će ostati naš generalni sponzor. Nažalost, morali smo u toku takmičarske godine da rešimo neke nasleđene probleme, što je uslovilo i rastanak sa pojedinim vrlo važnim igračima. Želimo da formiramo takvu finansijsku konstrukciju koja bi omogućila igračima da isključivo misle o košarci. Mladi igrači će i sledeće sezone dobiti značajnu minutažu, a o eventualnom dovođenju iskusnijih igrača moći ćemo da govorimo krajem juna – optimista je Dušan Božović, direktor Hemofarma.

Da stvar bude gora, uprava nije imala snage, a ni mogućnosti da barem aktuelan sastav u celosti zadrži u toku čitave sezone. Kormilo je prvo napustio Željko Lukajić, dugogodišnji trener „narandžastih“, a zatim su odreda iz „trošne kuće“ pobegli Mladen Pantić, Ivan Maraš, Boris Savović, Aleksej Nešović, stubovi tima, tako da je ekipa ostala na krhkim nogama „ćosavih“ mladića.

Nažalost, klub je jedini pristojni novac uzeo prilikom odlaska Savovića u Galatasaraj. Šansa je pružena mladim igračima, zlatnim juniorima Hemofarma Dangubiću, Krstiću, Mitroviću, kao i Miloševiću i Lambiću, međutim njihov talenat nije bio dovoljan za neki značajniji rezultat. Pažnju na sebe skrenuli su centri Gagić i Lalović, dok su Jeremić, Šutalo i Otašević odigrali u skladu sa mogućnostima.

– Zadovoljni smo ostvarenim sportskim rezultatima. Izborili smo opstanak na Jadranu, a u domaćem šampionatu smo sa znatno promenjenim sastavom odigrali u poslednjih mesec i po dana veoma korektno. Uspeli smo na častan i dostojanstven način da reprezentujemo klub, pritom smo pravu šansu ukazali mladićima. Dangubić, Krstić i Mitrović su isto godište kao i Miljenović. U odnosu na Nenada, koji je veliki talenat, oni su igrali pod imperativom i pritiskom pobede i rezultata što je svakako najveće moguće opterećenje. Afirmisali smo i Gagića koji je devedeseto godište, dok su nam Lalović, kao zamena Pantiću, i Bojan Bakić puno pomogli. Tačno je da sledeće godine nećemo učestvovati u ABA ligi, ali ćemo sigurno oformiti tim koji će imati jasnu ulogu u domaćim okvirima – jasan je Božović, ugledni sportski radnik u klubu.

Prema poslednjim najavama u toku leta bi trebalo da dođe do restrukturiranja čitavog kluba.

Milutinov, Novak, Nikolić kucaju na vrata

– Uz već postojeće mladiće, planiramo da u prvi tim uvedemo i juniore Milutinova, Novaka, Anđušića, Nikolića, Cvetanovića. Neki od njih su već nastupali za seniore, a u zavisnosti od koncepcije pojedinci će dobiti veću minutažu – rekao je direktor Hemofarma.

Bogavcu najviša ocena

– Nebojši Bogavcu pripadaju velike zasluge u afirmaciji mladih igrača u Superligi. Luka Mitrović je dva puta proglašen za najboljeg košarkaša kola, što je pokazatelj kakvu je koncepciju imao Bogavac. Veoma smo zadovoljni onime što je uradio, naročito kako je tim igrao u poslednjih mesec i po dana – istakao je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari