Na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova koje je održano na Bledu u Sloveniji Aleksandar Stanković iz Vladičinog Hana oborio je svetski rekord u kategoriji mrtvog dizanja jer je uspeo da podigne 335 kilograma u kategoriji do 140 kilograma bez opreme.

Član atletskog kluba Morava u disciplini benč i u čučnju podigao je 190 i 300 kilograma, pa je sa ukupno 825 podignutih kilograma osvojio drugo mesto i srebrnu medalju.

– Kad oborite svetski rekord, svakako da morate biti zadovoljni. Ovo je dokaz da sam u dobroj formi i očekujem nove uspehe na predstojećim takmičenjima. Očekujem da ću popraviti državni rekord u kategoriji mrtvog dizanja od 352 kilograma koji sam postavio prošle godine – kaže za Danas Stanković. Ovaj dizač tegova je u poslednje četiri godine osvojio sve moguće medalje na državnim prvenstvima.

On ističe da je njegov kolega iz reprezentacije Srbije Rade Savić oborio dva svetska rekorda jer je u kategoriji benč podigao 270 kilograma bez i 370 kilograma sa opremom.

Po Stankovićevim rečima, dizanje tegova je sport jakih i zdravih ljudi i nove generacije dizača sasvim sigurno će dostojanstveno predstavljati Srbiju na takmičenjima u Evropi i svetu, kao što je to bio slučaj na Evropskom prvenstvu na Bledu.

U istoriji sporta na jugu Srbije, a pogotovu u nesvakidašnjoj disciplini dizanja tegova Aleksandar Stanković je prvi sportista koji je obarao svetski rekord, što se može očekivati i na narednim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari