Heroji Kadinjače bez partizanskih obeležja

Poštanska marka povodom 75 godina Užičke republike

Ostavite komentar


  1. Da bi vrhovni stab mogao da pobegne, radnicki bataljon je stao na put Nemcima. Svi do jednog, su bili ubijeni.

  2. A kažu u Srbiji neoliberalizam vlada! Srbija jedina zemlja koja slavi osnivanje jedne sovjetske republike i krvave revolucije čije posledice još dobro osecamo.

  3. Posle pada uzicke republike i proterivanja komunista u Bosnu do kraja rata u Srbiji vise nema organizovanog pokreta otpora okupatoru.Sa Nedicem na celu vlade i Drazom Mihajlovicem koji je imao jedine organizovane formacije na tlu Srbije dogodilo nam se Kraljevo,Kragujevac,Vranici,Jajinci,staro sajmiste i ostalo.Srbija u stvari i nema neke antifasisticku proslost sa kojom bi se hvalila okolo.

  4. Direktoru muzeja ali pre svega autoru markice. Da li su u sastavu jedinica NOV bili radnici ili balerine, morali su na kačketu, šapki, šajkači, titovki … imati petokraku. Niko i ne kaže da su u jedinicama brojčano dominirali komunisti, ali svako pošten, a takvih je danas očigledno zanemarljiv broj među srpskim intelektualcima, zna da su komunisti pokrenuli ustanak i da baš oni i su samo oni najzaslužniji za najznačajnije pobede u istoriji srpskog naroda i ostalih jugoslovenskih naroda.

  5. joj obrade obrade.kakav crni ustanak i protiv koga?kakve intelektualce pominjes i da li sebe smatras jednim od njih?jedina zasluga komunista je sto su uspeli da isprovociraju napad najmocnije sile koju je covecanstvo toga doba videlo,a koja je gledala izuzetno blakonaklono na srbiju i usudicu se da kazem cak i mnogo vise nego li smo mi to zasluzili.ali komunistima nije bilo tesko to da izvedu jer su im pomagaci tacnije organizatori bili najveci svetski porobljivaci i beleosvetske protuve u vidu engleza i staljinovih rusa.cak i ta parola bolje rat nego pakt je smisljena od strane tajne britanske sluzbe.u tom momentu srbiji apsolutno nije pretila nikakva opasnost bilo odakle izuzev iz engleske i kasnije naravno iz rusije…to sto je nemacka ponudila srbiji,da je ponudila francuskoj odmah bi se predali i prihvatili.ali nesrecni i neobrazovani srbi kako danas tako i onda krenuse u rat koji ih se nije ticao i poginu dva miliona ljudi,bez ikakvog razloga i potrebe,a na kraju rata te iste srbe koji su preziveli ubedise da su im braca oni koji su ih pet godina klali,pa ih braca opet poklase posle pedeset godina i opet ce jer srbi ne znaju svoju istoriju.nadam se da ce nekada u buducnosti nemacka drzava ponovo pruziti ruku prijateljstva nasem narodu i da ce imati razuma da se to prihvati.sada posle toliko godina sve ide ka tome ,a dokaz su nemacke investicije u srbiju koje su deset puta vece od ruskih kineskih turskih i engleskih zajedno,a plate u nemackim firmama su bar tri puta vece nego u srpskim patriotskim….

  6. Originalno delo je nastalo 1970. godine u ateljeu akademskog slikara Dragoljuba Vuksanovića, inače tvorca Partizanskog ateljea u sklopu Užićke republike i samog, rodjenog užičanina i borca koji je zarobljen na Kadinjači i sproveden u logor na Banjici a kasnije interniran u zloglasne logore u Norveškoj. Bespredmetna je polemika o tome da li je na kapama radnika bila petokraka ili nije. Slikar nije naslikao ta obeležja. Ja sam njegova kćer i svedočim o tome jer sam prisustvovala nastajanju te slike za potrebe Narodnog muzeja u Užicu. Dragana Vuksanović Zlatojević,Beograd

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.