Kao i u čitavoj Srbiji, u Požarevcu je brojnim manifestacijama obeležena 100. godišnjica legendarne kumanovske bitke kojom je počeo trijumfalan pohod srpske vojske za konačno oslobođenje od vekovne vlasti Otomanske imperije. Na Spomenik srpskom vojniku vence su položili predstavnici velikog broja udruženja potomaka slavnih ratnika kao i grada Požarevca.


Povodom ovog jubileja, veoma značajnog za istoriju Srbije, gradonačelnik Požarevac Miomir Ilić upriličio je prijem u svečanoj sali Gradskog zdanja na kome su uspomene na slavnu epopeju evocirali potomci slavnih ratnika koji su naveli da neće biti lošiji od svojih predaka rekavši da ne smeju izneveriti slavne pretke niti smeju razočarati njihove potomke, rekli su predstavnici Saveza potomaka srpskih boraca. Pozdravljajući prisutne goste, gradonačelnik Miomir Ilić je rekao da su herojske tradicije prava garancija za budućnost Srbije.

Održana je i Svečana akademija na kojoj su o značaju Kumanovske bitke govorili Slavoljub Stojadinović -„Regrut“ i doktor istorijskih nauka Miroljub Manojlović. Prikazan je i dokumentarni film o ovom važnom vojnom i istorijskom događaju.

U okviru obeležavanja proslave stoleća Kumanovske bitke, u prostorijama Agencije „Kodeks“, Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ priredilo je prigodnu izložbu pod nazivom „Rodoljublje“ koju je svečano otvorila Vukica Vasić zamenica gradonačelnika Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari