Hibridni imunitet daje najjaču zaštitu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Iako zaštita koju pružaju i vakcine, i preležena bolest kovid 19, i kombinacija i jednog i drugog, slabi sa protokom vremena, najzaštićeniji su oni koji su bili inficirani novim korona virusom a potom i primili vakcinu.

Ovo je pokazala studija koja je obuhvatila zaražene u Izraelu u periodu od avgusta do septembra ove godine.

Ispitanici su bili podeljeni u više grupa – u jednoj grupi su bile osobe koje su primile dve doze vakcine, a koje nisu bile zaražene, u drugoj osobe koje su samo bile zaražene a nisu primile vakcinu, u trećoj oni koji su nakon preležane bolesti primili i jednu dozu vakcine, i koji imaju takozvani hibridni imunitet.

Među onima sa hibridnim imunitetom stopa zaražavanja (broj zaraženih na 100,000) bila je oko sedam puta manja u poređenju sa stopom zaražavanja među osobama koje su primile dve doze vakcine i koje nisu bile inficirane.

Među osobama koje su primile dve doze vakcine u periodu od dva meseca nakon primanja druge doze bilo je 21.1 zaraženih na 100,000.

Na drugoj strani među osobama sa hibridnim imunitetom bilo je 3,7 zaraženih na 100,000 u periodu od dva meseca nakon dobijanja jedne doze vakcine.

Sličan odnos zadržan je i sa protokom vremena – broj zaraženih nakon više od šest meseci u grupi sa hibridnim imunitetom bio je 11.6 na 100,000, a u grupi vakcinisanih sa dve doze posle više od šest meseci bio je 88.9 obolelih na 100,000.

Ovim je i pokazano da bez obzira na način na koji je stečna, zaštita slabi sa protokom vremena.

Istraživanje je takođe pokazalo da je veća stopa zaražavanja bila prisutna među vakcinisanima nego među onima koje su stekli samo prirodni imunitet i nisu primili vakcinu.

Ono što je ostalo međutim nepoznato jeste kakav su tok bolesti imale osobe koje su se zarazile među svakom od prethodne tri grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari