Kiša i sneg u gornjem toku Dunava povoljno utiču na hidrologiju i proizvodnju struje na dve dunavske hidroelektrane. Prema onome što saznajemo u Hidroelektrani Đerdap I, očekuje se da će do ovog vikenda dotok vode biti povećan na pet hiljada kubnih metara vode u sekundi, što će ovoj hidroelektrani omogućiti dnevnu proizvodnju električne energije od 14 miliona kilovat časova.

Kiša i sneg u gornjem toku Dunava povoljno utiču na hidrologiju i proizvodnju struje na dve dunavske hidroelektrane. Prema onome što saznajemo u Hidroelektrani Đerdap I, očekuje se da će do ovog vikenda dotok vode biti povećan na pet hiljada kubnih metara vode u sekundi, što će ovoj hidroelektrani omogućiti dnevnu proizvodnju električne energije od 14 miliona kilovat časova. Na Đerdapu I u pogonu je pet agregata, jer je turbina 5 na jednomesečnom remontu i na mrežu bi trebalo da bude priključena početkom narednog meseca.
Inače, Hidroelektrana Đerdap I je od početka januara Elektroprivredi Srbije isporučila 283 miliona kilovata i plan za ovaj period ostvarila 86 odsto. Bolji proizvodni rezultat zabeležen je za 23 januarska dana na HE Đerdap II na Kusjaku, gde su proizvedena 92 miliona kilovat časova struje i time mesečni plan premašen za dva procenta. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari