Hidrolog za RTS: Na Dunavu će biti najveći vodeni talas 1Foto: Printscreen/RTS

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Na Dunavu će biti najveći vodeni talas, a na Savi će porast biti mnogo manji, rekao je za RTS hidrolog Dejan Vladiković uz napomenu da se u Srbiji ne očekuje tako ozbiljna situacija kao u Evropi.

Dramatične slike o posledicama nevremena koje stižu iz Poljske, Češke, Nemačke, smenjuju jedna drugu.

Saobraćaj u Beču je delimično obustvaljen, škole su u vanrednom režimu. U Poljskoj su vlasti naredile evakuaciju svih stanovnika grada Nise.

U Vladi Srbije juče je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije. Što se tiče Dunava i uticaja na ostale reke, pik se očekuje između 24. i 26. septembra, a procena „Srbijavoda“ je da će trajati sedam dana.

Hidrolog iz RHMZ-a Dejan Vladiković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je što se tiče Kule Nebojša, odnosno stanice Beograd, zabeležn porast od 12 centimetara u poslednja 24 časa, što je manji porast.

„Što se tiče uzvodnih profila, na Bezdanu, za 24 časa bilo je promene vodostaja za 120 centimetara, polako talas hvata zalet. Što se tiče Novog Sada tu je oko 60 centimetara priraštaja, na Savi je zabeležn porast od 65 centimetara kod stanice Mitrovica i klod Šapca je slično“, rekao je Vladiković.

Prema njegovim rečima, na Dunavu će biti najveći talas, a na Savi će porasti biti mnogo manji.

Slična situacija je bila u junu 2013. godine, što se tiče Dunava, kod Budumpešte je bio istorijski maksimum od 892 centimetara, sada se njihove prognoze u taj vrh uklapaju, tako da bi vrh talasa bilo 870 u toku sutrašnjeg dana, navodi hidrolog.
Kako je došlo do ove situacije

Naša stručna javnost ukazuje prethodnih deset godina da smo ušli u periode sa sve češćim ekstremnim pojavama – u jendom delu godine vodostaji su niski, a brzo posle toga nastupa period velikih voda, rekao je Vladiković.

„Imali smo veliku zagrejanost Sredozemlja, krenuo je da se formira Đenovski ciklon, premestio se ka Austriji uz jak priliv vrlo hladnog vazduha sa severa. On je izazvao turbulencije i kod njih je zabeleženo za četiri dana između 150 i 300 mm padavina“, objasnio je hidrolog.

Kako ističe, kod nas to sumarno iznosi od 15 do 60 mm i to je je to popravilo hidrološku situaciju.

Što se tiče Evrope, reč je o katastrofalnoj pojavi, na mnogim pritokama Dunava zabeleženi su istorijski maksimumi, a ima proloma brana na području Češče i južne Poljske, dodaje Vladiković.

„Mi ne očekujemo tako ozbiljnu situaciju kao kod što je njih“, zaključio je Vladiković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari