Severna Koreja je načinila pogrešan korak nakon što je prekjuče objavila da se više ne nalazi na američkoj listi država koje sponzorišu terorizam, kazali su juče visoki zvaničnici SAD. Dan nakon što je Pjongjang saopštio da je uklonjen sa crne terorističke liste SAD, američki pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil otvoreno je izneo oprečnu izjavu.

Severna Koreja je načinila pogrešan korak nakon što je prekjuče objavila da se više ne nalazi na američkoj listi država koje sponzorišu terorizam, kazali su juče visoki zvaničnici SAD. Dan nakon što je Pjongjang saopštio da je uklonjen sa crne terorističke liste SAD, američki pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil otvoreno je izneo oprečnu izjavu. „Ne, oni nisu skinuti s terorističke liste,“ rekao je Hil japanskim novinarima, nakon što je doputovao u Sidnej, na Apek samit azijsko-pacifičkih lidera i dodao da ta zemlja mora u potpunosti demontirati program nuklearnog naoružanja.
Takav odgovor znači da će Severna Koreja zadržati status izolovane zemlje, zajedno s Kubom, Iranom, Sudanom i Sirijom. „To da li će Pjongjang biti skinut sa pomenute liste, zavisi od daljeg procesa denuklearizacije,“ rekao je Hil. On je govorio nakon susreta sa zamenikom ministra inostranih poslova Severne Koreje Kim Kje-Gvanom tokom vikenda u Ženevi, sa kojim je razgovarao o nuklearnom programu zemlje. Hil je odbio da kaže šta je to što Severna Koreja treba da preduzme, ali je rekao da „oni znaju koji su koraci u pitanju.“
Državna novinska agencija KCNA prekjuče je prenela reči zvaničnika severnokorejskog ministarstva inostranih poslova, koji su saopštili da se Pjongjang složio da će preuzeti „praktične mere za neutralizaciju postojećih nuklearnih postrojenja tokom ove godine.“ „U zamenu za to, SAD su odlučile da preduzmu politički i ekonomski korak u znak kompenzacije i uklone Severnu Koreju sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam i ukinu sve ekonomske sankcije,“ rekao je neimenovani severnokorejski zvaničnik.
Severna Koreja se na crnoj listi Vašingtona nalaži od januara 1988, nakon što je jedan severnokorejski zvaničnik priznao krivicu za bombardovanje južnokorejskog putničkog aviona iz 1987, prilikom čega je stradalo 115 osoba. Crna lista zabranjuje prodaju i kupovinu oružja, onemogućava ovoj osiromašenoj zemlji da dobija američku ekonomsku pomoć i zahteva od Vašingtona da se protivi omogućavanju pozajmica od međunarodnih finansijskih institucija, među kojima je i Svetska banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari