Američka državna sekretarka Hilari Klinton posetila je juče zemljotresom pogođeni Čile, u kojem je prema poslednjim procenama stradalo 723 ljudi, nudeći ovoj zemlji Latinske Amerike moralnu i materijalnu podršku. Klintonova je po dolasku u Santjagu izjavila da je sa sobom donela preko potrebnu komunikacionu satelitsku opremu i tehničko osoblje. Zvaničnici SAD rekli su da neće tražiti od Čilea nikakvu nadoknadu za pomoć koja je dostavljena i koja tek treba da stigne.


Susedna Argentina je obećala pola miliona litra pijaće vode, a brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva posetio je Santjago i ponudio pomoć njegove zemlje. Australija je izdvojila 4,5 miliona dolara humanitarne pomoći, EU četiri miliona, Japan tri miliona i Kina milion dolara. Britanski premijer Gordon Braun obezbedio je humanitarnu pomoć za Čile u vrednosti od više miliona funti.

Kako se procenjuje, od posledica udara zemljotresa jačine 8,8 Rihterove skale i cunamija koji je usledio ubrzo nakon potresa ugroženo je oko dva miliona Čileanaca. Udar najrazornijeg zemljotresa u Čileu u proteklih pedeset godina osetio se na više od sto kilometara od Konsepsiona, drugog grada po veličini u zemlji. Odlazeća čileanska liderka Mišela Bačele juče je izjavila da je nakon pljački u Konsepsionu situacija pod kontrolom. Policijski čas je juče bio produžen do podneva dok su vojnici pokušavali da spreče pustošenje grada. Nakon sukoba snaga bezbednosti i stanovnika koji su pljačkali po gradu uhapšeno je 160 ljudi, navodi se u saopštenju zamenika ministra unutrašnjih poslova Patrisija Rozende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari