Dok javnost čeka odluku bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton o kandidaturi na predsedničkim izborima 2016, supruga nekadašnjeg predsednika piše memoare. Knjiga, koja će biti objavljena 10. juna, sadržaće njena razmišljanja o ključnim trenucima iz vremena kada je bila državna sekretarka, ali i njene stavove o izazovima 21. veka.


Upravo bi promociju svojih memoara Klintonova (66) mogla da iskoristi za lobiranje u Demokratskoj stranci za njenu kandidaturu, navodi agencija Frans pres. Tome svedoči i njena nedavna izjava da trenutno razmišlja o kandidaturi i da će razmišljati „još neko vreme“. U međuvremenu, desetak nezavisnih grupa u SAD već su počele da sakupljaju novac u njeno ime. To je znak da moć Klintonove godinama opstaje.

Kako prenosi Rojters, grupe sa različitim nazivima – od „Madam Hilari 2016“ do „Hilari FTW“ – predstavljaju novi skup Super političkih akcionih odbora (Super PAC) – američkih organizacija koje sakupljaju novac za ili protiv nekog kandidata. Neke od tih grupa se nadaju da će dostići uspeh „Spremni za Hilari“, organizacije dobro povezanih demokrata koja je već sakupila milione dolara kako bi ohrabrila Klintonovu da uđe u predsedničku trku.

Da bi neka grupa mogla da skuplja novac, potrebno je da se kod Federalne izborne komisije prijavi kao osnivač „Super PAC-a“. Tako će moći da troši sav novac koji sakupi kako želi. To znači da je na donatorima da „urade domaći zadatak“ pre nego što potpišu ček, ukazuju eksperti za Rojters. Za sada se pojavilo oko pet nezavisnih grupa koje se protive kandidaturi Klintonove. Grupa „Stop Hilari PAC“ sakupila je prošle godine 274.000 dolara.

Prema navodima Njujork tajmsa, većina demokrata bi podržala njenu kandidaturu. Međutim, šta će se desiti ako se Klintonova ne kandiduje? Prema tvrdnji lista, doći će do haosa, između ostalog zbog toga što neke demokrate, koje je Obama „preskočio“ 2008. neće želeti da propuste priliku za nominaciju 2016. Takođe, među demokratama ne postoji izrazit favorit, osim Klintonove. Potpredsednik Džozef Bajden bio bi nominalni favorit za kandidaturu, ali tu su i guverner Njujorka Endrju M. Komo, senatorka Masačuseca Elizabet Voren i senatorka Njujorka Kirsten Džilibrend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari