Hilari Klinton potencijalni je kandidat za državnog sekretara SAD u administraciji novoizabranog predsednika Baraka Obame nekoliko meseci nakon što ju je on porazio u žestokoj trci za demokratsku predsedničku nominaciju.

Stupanjem senatorke Njujorka i supruge bivšeg američkog predsednika Bila Klintona na tu funkciju mogle bi biti prevaziđene sve podele koje su ostale u okviru Demokratske stranke nastale nakon njene žestoke borbe sa Obamom, tvrde analitičari. Obamina odluka da ne imenuje Klintonovu većsenatora Džo Bajdena za kandidata za potpredsednika razbesnela je njene vatrene pristalice i produbila raskol u partiji. Klintonova i Obama kasnije su vredno radili na tome da poprave situaciju u stranci.

Izbor Hilari Klinton za vrhovnog američkog diplomatu mogao bi takođe da znači da će spoljna politika SAD biti ratobornija nego što je to Obama najavljivao tokom predsedničke kampanje. Klintonova je pokazala da je manje voljna od Obame da se prikloni fiksnom planu za povlačenje trupa iz Iraka. Međutim, oboje su nepopustljivi u stavu da treba popraviti sliku SAD u inostranstvu i korigovati „propalu politiku“ odlazeće Bušove administracije. Bivša prva dama nedavno je posetila Čikago u kojem živi Obama, a prema izvorima iz njenog kabineta putovanje je bilo poslovne prirode. Ni njeni ni Obamini saradnici nisu želeli da kažu da li je Klintonova išla na razgovor za posao kod Obame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari