Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja juče se sastao u Vašingtonu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, kako bi dobili i konkretnu podršku za akciju protiv pučista u svojoj zemlji.

 Reč je o sastanku administracije američkog predsednika Baraka Obame i Zelaje na najvišem nivou od kada je on svrgnut sa vlasti prošle sedmice, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. „Vratiću se u Honduras, u to nema sumnje“, izjavio je Zelaja i dodao da će to biti vrlo brzo. „Niko ne treba da sluša uzurpatorsku vladu koja je otela vlast silom i oružjem jer sve njene odluke su ništavne i predstavljaju čin izdaje“, rekao je na konferenciji za novinare u ambasadi Hondurasa u Nikaragvi, pred put za SAD.

Zelaja, legitimno izabran predsednik Hondurasa svrgnut s vlasti i proteran iz zemlje 28. juna, uživa veliku podršku međunarodne zajednice. Zelajin direktni protivnik Roberto Mićeleti, koji je postavljen za predsednika Hondurasa nakon raspuštanja parlamenta po svrgavanju Zelaje, poslao je delegaciju u SAD kako bi ubedio Vašington da nove vlasti Hondurasa nisu sprovele državni udar, već da je u pitanju bio ustavni čin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari