Da li državna sekretarka SAD Hilari Klinton može da ostvari veći uspeh od svog supruga Bila Klintona i pokrene mirovni proces u Severnoj Irskoj s mrtve tačke? Ovo pitanje ponovo je aktuelizovano budući da je Klintonova juče posetila Severnu Irsku gde je razgovarala sa tamošnjim liderima.

Tokom kampanje za demokratsku predsedničku nominaciju ona se nije snebivala kada je reč o njenim doprinosima tamošnjem mirovnom procesu, rekavši da u tome ima važnu ulogu i pohvalivši se da je Severnu Irsku posetila više puta nego Bil Klinton dok je bio na predsedničkoj funkciji. Iz tog razloga ju je bivši lider Unionista Lord Trimble nazvao „malčice luckastom“, dok je jedan od njegovih visokih pomoćnika rekao da je pomogla da se odlože šanse za postizanje sporazuma time što je postala „čirlidersica“ irskih republikanaca.

Klintonova je juče u okviru misije kojom treba da ubedi irske lidere da i dalje održavaju svoju koaliciju funkcionalnom, pozdravila protestantske i katoličke lidere vlade Severne Irske. Odvojeno se sastala sa prvim ministrom Piterom Robinsonom i zamenikom prvog ministra Martinom Mekginisom, budući da se rivalski lideri nisu mesecima pojavljivali zajedno u javnosti, što je odraz neprijateljstva koje ugrožava njihovu koaliciju.

Ona je obećala da će SAD pružiti svu potrebnu pomoć irskim liderima da „završe put“ ka miru. „Niko ne sumnja da je Severna Irska prešla veliki put do sada. Stari neprijatelji sada rade zajedno na izgradnji stabilne budućnosti i blagostanja, i iz prve ruke sam videla kako ste postali model za rešavanje sukoba i pomirenje svuda u svetu. Tokom svojih putovanja čujem da na vas kao na svoj uzor gledaju ljudi koji su odlučni da izaberu mir i napredak umesto nasilja i podela“, rekla je Klintonova u govoru u Stormontu, pokrajinskoj skupštini Severne Irske koja broji 108 članova, pri čemu je irski katolički blok bio smešten s njene leve strane, dok su britanski protestanti bili s njene desne.

Robinson, lider britanske protestantske većine, pruža otpor višegodišnjem pritisku Mekginisa i irske katoličke manjine da njihova administracija od Londona preuzme odgovornost za politiku i pravosudni sistem Severne Irske. Britanija je zadržala ova ključna ovlašćenja kada su političari Severne Irske 2007. pristali da dele vlast, ali su očekivali da će ta ovlašćenja do sada biti preneta u ruke lokalne vlasti. Dok katolički Šin Fein želi da se prenos izvrši odmah, protestanti Unionističke demokratske stranke (DUP) žele da se prvo obezbede dovoljna finansijska sredstva kao i da to prihvati celokupna protestantska zajednica. Klintonova bi mogla da ubedi Demokratske unioniste da učine pravu stvar i prihvate poslednji podstrek britanskog premijera Gordona Brauna da se politička i pravosudna vlast prebaci na lokalno izvršno telo, navode analitičari. Oni dodaju da će Klintonova možda moći da nagovesti da bi se na taj način Severna Irska otvorila za američke kompanije koje bi želele da posluju na toj teritoriji. Ono čemu Klintonova najviše može da se nada, smatraju analitičari, jeste to da će svojim prisustvom i težinom koju funkcija američke države sekretarke nosi napraviti pogodnu atmosferu za postizanje napretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari