Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama formalno je juče imenovao svoju bivšu rivalku Hilari Klinton za državnog sekretara buduće administracije. Takođe, Obama je otkrio i svoj tim za nacionalnu bezbednost, čiji su sastav pozdravili republikanci ali i vojni zvaničnici.

 Dosadašnji ministar odbrane Robert Gejts ostaće i u narednoj administraciji, dok će na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost biti postavljen bivši mornarički general Džejms Džons. Suzan Rajs, dugogodišnja savetnica Obame za spoljnu politiku, formalno je imenovana za američkog ambasadora u UN, dok je penzionisani general Denis Bler postavljen za direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Novoimenovani Obamin tim imaće pred sobom nekoliko izazova, između ostalog, povlačenje američkih vojnika iz Iraka, ali i pogoršanu bezbednosnu situaciju u Avganistanu i napore Irana da napravi nuklearnu bombu. Imenovanja su usledila u trenutku finansijske krize koja potresa svet i preti daljoj destabilizaciji globalnog bezbednosnog okruženja.

Neke liberalne pristalice Obame razočarane su sastavom novog spoljnog i bezbednosnog tima, i osuđuju novoizabranog predsednika da većsada nije ispunio svoja obećanja. Konzervativci, međutim, hvale Obamu jer je odabrao ljude iz različitih partija, postavljajući oko sebe najbolje iz „rivalskog tima“ po uzoru na kabinet Abrahama Linkolna.

Džon Vorner, koji je nedavno penzionisan iz Senata gde je u oružanom komitetu služio 30 godina, izjavio je: „Imenovanje Gejtsa, Klintonove i Džonsa uliva veliko poverenje kako kod kuće tako i u inostranstvu i dodatno jača poštovanje prema hrabrosti novog predsednika i njegovoj sposobnosti da odabere „najbolje i najblistavije“ . Ričard Lugar, visoko rangirani republikanac u komitetu za spoljne odnose Senata Kongresa SAD, opisao je novi tima kao „izuzetan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari