Nemiri su izbili u gotovo svim selima i gradovima indijske države Pendžab nakon incidenta koji se dogodio u nedelju u hramu Sika u Beču, kada je stradao jedan guru, a povređeno najmanje 16 ljudi. Hiljade gnevnih demonstranata zaposelo je ulice u noći između nedelje i ponedeljka nakon vesti o smrti gurua Sant Rama Nanda, koji je preminuo od posledica ranjavanja u tuči koja je izbila između dve grupe vernika u hramu indijske zajednice Sika u austrijskoj prestonici.

Očevici su naveli da su tuču započeli radikalni Siki iz više kaste, koji su optužili propovednike da ne poštuju verske knjige. Iako su indijske vlasti juče uvele policijski čas u Džalanharu, uporištu jedne sekte Sika, nekoliko stotina demonstranata nastavilo je da napada vojne patrole, raspoređene na ulicama tog grada i policijske stanice. Prema navodima lokalnih zvaničnika, zapaljeno je nekoliko vozova a sporadično nasilje zabeleženo je i u nekoliko obližnjih gradova.

Indijski premijer Manmohan Sin apelovao je na sunarodnike da okončaju nasilje. Iako zvanični sikizam ne priznaje kaste – složeni sistem u Indiji koji ljude deli na stotine grupa prema ekonomskom stanju, klasi i narodnoj pripadnosti, one su i dalje duboko ukorenjene u indijskom društvu. Siki čine manje od dva odsto indijskog stanovništva od 1,2 milijarde ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari