Eksproprijacija zemljišta na koridoru 10 u opštini Pirot počinje danas – izjavio je za Danas predsednik opštine Pirot Vladan Vasić. On je dodao da danas počinje i rad Imovinsko pravne službe opštine Pirot na terenu.


– U Pirotu su boravili predstavnici JP „Putevi Srbije“ koji će obavljati eksproprijacuju zemljišta. Oni su našoj imovinsko-pravnoj službi predali materijal koji se odnosi na eksproprijaciju zemljišta u našoj opštini. Reč je o granici sa Dimitrovgradom prema selu Veliki Jovanovac, o delu Koridora 10 koji je potpuno nesporan kad je reč o varijanti autoputa. Rok za završetak eksproprijacije je 1. mart 2010. godine – kaže Vasić.

On poziva građane da budu kooperativni jer će opštinska Imovinsko-pravna služba veoma brzo krenuti da obilazi teren u svim katastarskim opštinama gde će se otkupljivati zemljište.

– Reč je o hiljadu parcela koje će biti otkupljene. O ceni će se se izjasniti Preduzeće „Putevi Srbije“ koje obavlja posao eksproprijacije, ali će se uzimati neke srednje cene po kojima se zemljište otkupljivalo ranije. Njih će odrediti Uprava prihoda u Pirotu. Pored te osnovne cene isplaćivaće se sve što postoji na tom zemljištu kao naknadni trošak, poput zasada, objekata, bunara – kaže Vasić.

On dodaje da će se prema nekim procenama u narednih nekoliko meseci u Pirotu za to otkupljeno zemljište isplatiti više od 350 miliona dinara.

– To je značajna suma novca i pirotska privreda može da očekuje da Pirot zaživi sa početkom igradnje Koridora 10 – kaže Vasić. On dodaje da se posle toga raspisuje tender za izgradnju te deonice.

– Rok da se završi eksproprijacija na deonici od Proseka do Crvene reke je 1. april naredne godine, a o rokovima koji se tiču naše opštine gde još uvek figuriraju četiri varijante puta, nemam nikakve podatke – kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, opštinska Imovinska služba će raditi na terenu u Mesnim kancelarijama, a ne u zgradi opštine Pirot.

– Počinje veliki posao na Koridoru 10 i u narednih nekoliko godina to će biti najveći posao u Srbiji – kaže Vasić.

Ne verujte samozvanim otkupljivačima

Vasić upozorava građane „da ne veruju nekim samozvanim otkupljivačima zemljišta koji se pojavjuju“.

– Tu nema nikakve uloge opštine Pirot i tek od ponedeljka počinje rad naše Imovinsko pravne službe na terenu. Rok za isplatu je sedam do deset dana od trenutka kada se potpiše sporazum o poravnanju. U pitanju je ogroman posao, s obzirom na to da je hiljadu parcela i negde oko 800 vlasnika. Mnogi više ne žive na tim mestima i mnogo je razlike između katastarskih i stvarnih podataka – kaže Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari