Meteor težak deset tona koji je jutros eksplodirao iznad ruske oblasti Čeljabinsk i čiji su delovi kao kiša zasuli šest gradova bio je najveći vasionski objekat koji je zapretio Zemlji u periodu od poslednjih 105 godina. Preciznije, od udara nebeskog tela u Tunguskoj oblasti 30. juna 1908. godine, na istoku Sibira, takođe u Rusiji. Za one koji su u Čeljabinsku, gradu sa više od milion i sto hiljada stanovnika doživeli „meteorski pljusak“ prećen svetlosnim ekfektima sve je izgledalo kao neverovatan naučno-fantastični film, ali nije bilo tako već surova stvarnost, jer je u eksplozijama, uglavnom od krhotina stakla povređeno više od hiljadu dvesto ljudi, a bolnice su se punile ljudima koji su tražili pomoć.

Pri tome to nema nikakve veze sa asteroidom 2012 DA14, koga od februara prošle godine naučnici prate i koji je večeras u 20 sati i 25 minuta prohujao na udaljenosti od 27700 kilometara od naše planete, negde pored meteoroloških i komunikacijskih satelita koje su Zemljani poslali u svemir. Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin naredio je ministarstvu za krizne situacije da proceni ukupnu štetu. Naglasio je kako je 'astronomski aspekt incidenta' od posebnog interesa, jer bi analiza pada meteorita mogla pomoći da se izbjegnu takvi incidenti u budućnosti. Ruska vojska je pronašla krater od udara meteora širok šest metara. Na lokaciji je zabeležena uobičajena količina radijacije. Ruski mediji javljaju kako je oko 950 ljudi zatražilo lekarsku pomoć zbog povreda uzrokovanih kišom meteorita. Kuće u području Čeljabinska ostale su bez gasa zbog automatskog isključenja sistema uzrokovanog eksplozijom. Nadležne komande Ruske vojske zatvorile su područje za koje se veruje da je na njega pao veći deo meteorita. Vojnici na sebi imaju posebna zaštitna odela, a u tri opštine u regiji Čeljabinska proglašeno je vanredno stanje.

– Osam opština od njih 43 je teško pogođeno, a u tri je proglašeno vanredno stanje, rekao je portparol Ministarstva za krizne situacije Igor Murog. Ruske vlasti javljaju da je oštećeno barem 297 stanova na području Čeljabinska. Prema poslednjim informacijama, eksplozija i kiša meteorita koja je jutros pogodila šest gradova u Rusiji rezultat je ulaska jednog meteorita teškog čak deset tona u Zemljinu atmosferu te je on pri padu eksplodirao čak devet puta, a njegovi delovi rasuli su se po Zemlji, saopštili su iz Ruske akademije nauka. Na području Urala ruska vojska je pronašla krater dubok šest metara. Guverner te ruske oblasti na Uralu kaže da su spasilačke ekipe otkrile da je meteor pao u jezero blizu grada Čebarkul, iako naučnici tvrde da se on raspao.

– Objekata bi mogao da bude oko metar u prečniku i težak nekoliko tona. Kada je ušao u atmosferu, razbio se na oblak parčića koji su nastavili put, stvarajući eksplozivni talas i emitujući svjetlo. Odatle ti bljeskovi, kao i polomljeni prozori – rekao je za RIA Novosti Valerij Šuvalov za Instituta za dinamiku geosfere, komentarišući događaj koji je stanovnike Čeljabinske oblasti naterao da pomisle da je u pitanju NLO. Veći deo materijala od kojeg je bio meteor je ispario, a preostali delići su usporili i pali na tlo.

– Verovatno mu je struktura bila od gvožđa, čim se tako daleko probio kroz atmosferu. Mi i dalje nemamo tačne podatke o delićima meteora – kazao je Šuvalov. Oleg Malkov, aeronautički naučnik sa Moskovskog državnog univerziteta izjavio je za „Komsomolskaju pravdu“ da meteor nije detektovan u vasioni verovatno zato što je došao iz pravca Sunca.

– Mi možemo da uočimo samo kamenje koje dolazi iz pravca noćnog neba – rekao je Malkov i naveo da meteorska kiša iznad Urala nema veze sa asteroidom 2012 DA14 koji se približio Zemlji I pored nje prošao u večernjim satima. Sajt televizije “Russia today” citira nepotvrđene izvore, prema kojima je ruska vojska presrela meteor raketom ispaljenom sa zemlje u blizini sela Uržumka kod Čeljabinska. Portal prenosi inoformaciju lokalnog lista “Znak”, koji se poziva na vojne izvore, da je raketa presrela meteor na visini od 20 kilometara, ali su ruske vlasti demantovale da je vojska raketama gađala meteorit. U međuvremenu, delovi meteorita već se mogu naći na prodaji na nekim ruskim web stranicama uz tekst “Prodajem delove meteorita jeftino, fotografije šaljem kasnije.” Sergej Smirnov iz ruske observatorije „Pulkovo“ izjavio je lokalnim medijima da postoji velika šansa da u narednih nekoliko sati u Zemljinu atmosferu uđe novi meteor, nakon što se prethodni rasprsnuo na deliće i povredio gotovo hiljadu ljudi, ali su ga kolege veoma brzo demantovale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari