Iako su se sirijska vlada i opozicija dogovorile da prekinu vatru kako bi inspektorima Ujedinjenih nacija omogućili da obave istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska, prvo od sedam vozila u konvoju tima UN juče je više puta pogođeno iz snajperske vatre kada je prilazilo toj lokaciji.

Portparol generalnog sekretara UN Martin Nesirki rekao je da je na vozilo pucano u tampon zoni, između teritorije vladinih snaga i pobunjenika.

On je naveo da se tim UN vratio bezbedno do kontrolnog punkta, jer napadnuto vozilo više nije bilo upotrebljivo. I pored napada na vozilo tima UN, istraga je nastavljena. Intenzivne konsultacije na visokom nivou odvijaju se u zapadnim prestonicama zbog tvrdnje da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje, a SAD su saopštila da pripremaju opcije mogućeg vojnog odgovora.

Mnogobrojne su opcije za vojni odgovor, ali, kako javlja dopisnik Jerusalim posta iz Vašingtona, „SAD će verovatno napasti na ograničen, odlučan i hirurški način“. Mete bi, prema pisanju ovoga lista, mogle da budu „komanda Asadove vlade i kontrolni centri, aerodromske piste i kontrolni tornjevi, oružje i artiljerijska skrovišta, skladišta energenata i mobilne vojne jedinice poput tenkovskih brigada“. Ipak, od najvećeg značaja bi trebalo da budu napadi na centralne objekte Asadove vojske. SAD i saveznici bi, prema navodima izraelskih novina, verovatno najviše koristili rakete sa brodova stacioniranih u Sredozemlju, poput projektila „tomahavk“, od kojih svaki vredi 1,4 miliona dolara.

Kada je reč o pravnom obrazloženju za napad na Siriju, SAD neće moći da se pozovu na samoodbranu, ali bi mogle da iskoriste međunarodnu normu „odgovornost da se zaštiti“ („responsibility to protect“ ili R2P).

„Međunarodno pravo zabranjuje korišćenje hemijskog oružja na bilo kojem bojnom polju pod bilo kakvim okolnostima. A R2P, norma koju su prihvatile globalne sile na Svetskom samitu UN 2005, nalaže međunarodnoj zajednici da odgovori ako država ne štiti svoje građane od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja ili zločina protiv čovečnosti. Rusija se na tom samitu složila sa principom R2P i pozvala se na njega tokom svoje vojne akcije u Gruziji 2008“, piše Jerusalim post. Međutim, R2P, prema nekim pravnim tumačenjima, u međunarodnoj zajednici predstavlja normu, ali ne i pravo, bez obzira na to što ima utemeljenje u međunarodnom pravu .

Misija UN predvođena Šveđankom Ake Selstrem stigla je u Damask 18. avgusta kako bi ispitala navodne napade hemijskim oružjem iz februara. Međutim, tri dana posle dolaska, vojska je izvela ofanzivu na istočnim i zapadnim prilazima Damasku, a pobunjenici su je optužili da je koristila toksični gas od kojeg se ugušilo više oko 1.400 ljudi, dok su „Lekari bez granica“ i opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava (OSDH) iz Londona saopštili da je više od 300 ljudi umrlo od gasa, među kojima desetine pobunjenika.

Predsednik Sirije Bašar al Asad je u intervjuu za ruski dnevnik Izvestija rekao da je plan za vojnu intervenciju u Siriji „osuđen na propast“ i da će Amerika doživeti neuspeh kao u svim prethodnim ratovima koje je pokrenula, počev od Vijetnama. „Niko neće uspeti da Siriju pretvori u marionetu Zapada“, naveo je Asad. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru američkom kolegi Džonu Keriju „skrenuo pažnju na veoma teške posledice moguće vojne intervencije na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, gde su već destabilizovane neke zemlje kao što su Irak i Libija, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije“, prenela je agencija Beta.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je juče da će odluka o Siriji biti doneta narednih dana. „Sve opcije su otvorene. Jedina opcija koju ne mogu da zamislim bila bi da se ne uradi ništa“, rekao je Fabijus u intervjuu za radio Europe 1. Upitan da li postoji mogućnost da se zaobiđe Savet bezbednosti UN, gde Rusija i Kina blokiraju svaku osudu, Fabijus je odgovorio „u nekim okolnostima, ali treba jako paziti, naravno, jer postoji međunarodno pravo“.

Načelnici generalštabova u Amanu

Načelnici generalštabova vojski više zapadnih i muslimanskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i SAD, počeli su juče u Amanu dvodnevni sastanak o posledicama sukoba u Siriji. Sastanak je sazvan na poziv načelnika jordanske vojske Mešala Muhameda el Zebena i američkog generala Lojda Ostina, koji je na čelu Centkoma, američke komande zadužene za 20 zemalja Bliskog istoka i centralne Azije. Prema navodima neimenovanog zvaničnika, na sastanku je trebalo da bude i načelnik Združenog generalštaba vojske SAD, general Martin Dempsi, i šefovi vojske Saudijske Arabije, Katara, Turske, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Kanade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari