Umetnička slika na kojoj su prikazani nacistički vođa Adolf Hitler i ruski revolucionar Vladimir Iljič Lenjin kako igraju šah pre više od 100 godina, nedavno je otkrivena u Beču. Veruje se da je autor tog dela nastavnica umetnosti Ema Lovenstram i da je slika nastala 1909, kada je Lenjin bio u progonstvu u austrijskoj prestonici, a Hitler pokušao da se dokaže kao slikar.

Slika u kojoj oni navodno igraju šah pripadala je istaknutoj jevrejskoj porodici koja je uoči Drugog svetskog rata pobegla iz Beča i većinu umetničkih predmeta poklonila služavki. Od tog vremena služavkina porodica čuvala je predmete, a njen potomak nedavno je odlučio da sliku i šahovski set izloži na aukciji.

Prodavac je uveren da su predmeti verodostojni i u tom kontekstu navodi podatak da je njegov otac sakupio nalaze forenzičara, koji tvrde da su potpisi Hitlera i Lenjina na poleđini slike originalni. Ipak, pojedini smatraju da postoji mogućnost da je na slici prikazan neki od Lenjinovih saradnika a ne vođa Ruske revolucije. Procenjuje se da je u vreme nastanka slike Hitler imao oko 20 godina, dok je Lenjin bio dvostruko stariji i da su dolazili u posetu jevrejskoj porodici da razgovaraju o različitim temama.

Postoji još najmanje pet slika na kojima je prikazan Hitler kako igra belim šahovskim figurama sedeći u blizini prozora, dok Lenjin sedi naspram njega. Delo je nazvano: „Partija šaha između Lenjina i Hitlera u Beču 1909“. Takvo otkriće pokrenulo je lavinu pitanja oko toga šta su dvojica ljudi koja su imala značajnu ulogu u svetskim zbivanjima u 20. veku razgovarala prilikom susreta. Lenjin je u to vreme već predstavljao uticajnu figuru u Rusiji i bio je prinuđen da pobegne od režima kojem nisu bile po volji njegove revolucionarne aktivnosti. Štaviše, postoje nagoveštaji da je autorka slike bila Jevrejka kojoj je Hitler pružio zaštitu kada je došao na vlast. Početkom prošlog veka Beč je smatran sedištem političkih intriga, a pojedini sumnjaju da je Lenjin jedno vreme bio nemački agent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari