Gradsko veće Požarevca donelo je odluku o hitnim merama koje će sprečiti zagađenje pijaće vode, zbog rada brojnih šljunkara na Velikoj Moravi. Iskop šljunka izaziva pad nivoa reke i podzemnih voda na izvorištu „Ključ“, zbog čega stalno preti opasnost od povećanja nitrata u pijaćoj vodi.

Najodgovornije zbog ovakvog stanja jeste preduzeće „Srbijavode“, jer ono šljunkarama izdaje dozvole za rad. „Krajem aprila podneli smo zahtev ovom preduzeću i nadležnim ministarstvima da nam se dostavi tačan broj šljunkara, uz zabranu njihovog rada“, rekao je gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević.

Među hitnim merama koje će grad preduzeti narednih dana, biće izgradnja još jednog bunara na izvorištu „Ključ“ i nadzemnog cevovoda za njegovo nalivanje. Takođe, ubrzaće se radovi na završetku projekta brzog otkrivanja prekomerne potrošnje vode, koji se izvodi u sklopu rekonstrukcije gradskog vodosistema. „Na izvorištu Meminac, koje zbog povećanih nitrata nije u funkciji, isprobava se postrojenje za reverznu osmozu, koje nam je 2001. godine poklonila vlada Italije. Ukoliko rezultati budu dobri, sa ovog izvorišta dobićemo dodatne količine ispravne pijaće vode“, najavio je Milosavljević.

U sklopu hitnih mera obaviće se i zamena neispravnih vodomera i pokrenuti akcija „Štedi vodu“, uz pojačanu kontrolu komunalnih inspektora i policajaca, koji će kažnjavati nesavesne potrošače. „Osim navedenog, u planu nam je da što pre obezbedimo tehničku vodu za potrebe vatrogasaca i zalivanje gradskog parka, kako se za ove namene ne bi trošila i rasipala voda za piće“, rekao je gradonačelnik. On je naveo da su članovi Gradskog veća, zbog ozbiljnosti problema, doneli odluku da ubuduće svaka njihova sednica započinje razmatranjem trenutnog stanja u vodosnabdevanju Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari