"Hoće da poseku retko drveće koje se svuda na planeti čuva": Novosađani od noćas blokirali Šodroš 1foto: Ekološki front Novi Sad

Blokada Šodroša, koja je počela noćas, nastavljena je i danas. Okupljeni građani poručili su za Danas da će se celodnevnim blokadama nastaviti i narednim danima.

Više ekoloških pokreta i aktivista te blokade organizuju u pokušaju da zaštite šume Šodroša i Dunavca od seče, zbog planirane izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Blokade su počele nakon jučerašnjeg protesta, na kom je poručeno da je seča šume u tom delu grada protivzakonita i da nije pokrivena potrebnom dokumentacijom.

Tokom noćašnjih blokada bilo je provokacija, svedoče aktivisti koji su u bili na licu mesta u tom trenutku, a policija je, kako su istakli, diskretno obilazila teren, dok su se istovremeno pojavljivala vozila „sa nabildovanim likovima“.

Aktivisti to ocenjuju kao pokušaj zastrašivanja.

„Kada dođu, zastanu automobilom i kuckaju na prozore, u pokušaju da pošalju neku poruku upozorenja koji bi mi trebali da razumemo, ali ne razumemo“, kaže za Danas Vesna Jakovljević iz OSNA-e.

Isto nam poručuje aktivista i profesor, politikolog Radivoje Jovović.

„Tokom noći obilazila su nas vozila u kojima je bilo po nekoliko muškaraca. Nisu bila u pitanju uniformisana lica, već ljudi u civilu, koji su nas fotografisali ili snimali. Kuckali su iznutra na prozore automobila kako bi nam stavili do znanja da su tu, a njihove posete su trajale negde do pola tri ujutru“, kaže Jovović.

Međutim, sa uniformisanim policajcima koji su obišli okupljene aktiviste, Jovović naglašava da su imali korektnu komunikaciju.

„U vreme dok je na tom mestu bio veći broj aktivista i aktivistkinja, policija je došla. Dva policajca nas čak nisu legitimisala, već su se interesovali da vide kako smo, šta smo i sa kojim razlogom smo tu. Porazgovarali smo na jedan neformalan i krajnje korektan način, ničega problematičnog tu nije bilo“, dodaje Jovović.

Danas se na tom mestu nisu pojavile ekipe za seču stabala, a aktivisti su blokirali jedan od ulaza u šumu.

„Seča se mora sprečiti. U pitanju su stabla stara preko 50, 60 i više godina. Ono što se tamo dogodilo je ekocid“, kaže Srđan Đurić, aktivista koji noć takođe proveo na tom mestu.

Jakovljevićeva ističe da će nam tom mestu stalno biti dežurnih ekipa građana, a očekuje se i proširivanje kampa i blokada, kako bi se pokrilo više mesta na ugroženom području.

Kako su nam rekli, za koordinaciju blokada formirana je i grupa sa nekoliko desetina članova. Na pitanje koliko dugo će biti organizovana dežurstva, rekli su nam da će trajati za početak nekoliko dana.

Kako piše 021.rs, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, izjavio je komentarišući protivljenje aktivista izgradnji novog mosta, da pričaju „nebulozne stvari“.

„Neće ići ludačka slika iz Novog Sada“, poručio je Vučević.

Seča stabala na Šodrošu počela je tokom prethodnog vikenda. Na društvenim mrežama u subotu uveče počele su da kruže fotografije i snimci posečenih stabala i mehanizacije za seču.

Tada je više organizacije pozvalo na protest, koji je održan već sutradan, a na kojem je između ostalog poručeno da je seča protivzakonita i da žele da nateraju gradonačelnika i vlast da pokažu dokumentaciju na osnovu koje se seku šume.

„Studija za ovo ne postoji, kao ni za radove na kameničkoj strani. Studija uticaja koja je morala da se uradi, s obzirom da je ovo zaštićeni deo, odnosno deo ekološke mreže, ne postoji. Seku se autohtone vrste koje su izuzetno retke, koje se u celom svetu čuvaju“, poručeno je na skupu.

Vesna Jakovljević tom prilikom se upitala da li je pokrajinski Zavod za zaštitu prirode dao uslove zaštite i kome, odnosno da li kineskoj kompaniji ili nekome od podizvođača.

Pripreme za donošenje GUP-a

„Trenutno radimo i na pripremama za dan donošenja GUP-a. Pažljivo razmatramo šta možemo uraditi, s obzirom da smo na prošloj sednici, kada su usvajali predlog Nacrta, bez obzira na ono šta smo radili, ipak usvojili sve što su hteli“, kaže Srđan Đurić za Danas, upitan da prokomentariše najavu gradonačelnika Novog Sada da GUP treba da bude usvojen tokom ovog meseca u gradskom Parlamentu.

Kako kaže, spremni su i za institucionalnu borbu, što uključuje i pisanje žalbe Upravnom sudu, zbog, kako kaže, „probijanja svih rokova koji se GUP-a tiču, i za usvajanje i sve propratne aktivnosti“.

„Verujem da su u poziciji da moraju da ga usvoje, zbog isprepletanih kriminalno-mafijaških veza. Vlast u Novom Sadu ne sme da dozvoli da se ne usvoji GUP, jer je stari istekao a novi još nije donesen i tu postoji višemesečni vakum“, zaključuje Đurić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari