Da li će se Subotica suočiti sa najezdom pasa lutalica ostaje da se vidi jer Udruženje za zaštitu životinja „Prijatelj“ i lokalna samouprava do sada nisu postigle odgovor o tome kako rešiti problem u kojem se našao azil za pse u nadležnosti pomenutog udruženja. Naime, kako je ono suočeno sa velikim finansijskim problemima, više nije u mogućnosti da brine o oko 700 pasa koji se nalaze u azilu. Iako su se više puta obraćali za pomoć gradu i raznim ministarstvima, odgovora nije bilo, te će nakon što su sva sredstva iscrpljena biti prinuđeni da pse puste na ulicu, navode u Udruženju.


Lokalna samouprava povodom toga oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je grad sve svoje obaveze o zaštiti i zbrinjavanju životinja, pa i pasa lutalica, ispunio obezbeđenjem azila, te da i udruženje „Prijatelj“ može pse iz svog azila smestiti tamo. Problem je, međutim, što se u tom azilu nalaze samo nečipovani psi, odnosno oni čiji je vlasnik nepoznat, dok je u azil Udruženja dosta građana dovelo svoje ljubimce koje nisu mogli dalje zbrinjavati.

Iz lokalne uprave takođe napominju da su vlasnici svih azila po zakonu dužni da obezbede prostor za smeštaj životinja i finansijska sredstva za njegov rad i brigu o životinjama. Grad nema obavezu, ali ukoliko je u mogućnosti može finansijski pomagati rad takvih azila. Udruženje „Prijatelj“ je, međutim, ispostavilo zahtev od 4, 2 miliona dinara za narednu godinu da bi moglo da nastavi rad, što grad u svom budžetu nema, pogotovo ako se zna da postoji izuzetno mnogo drugih socijalnih izdavanja za mnogo ugroženih građana.

„Najavu Udruženja o puštanju 700 pasa na ulice smatramo krajnje neodgovornim i neprimerenim jer bi se tim činom ozbiljno ugrozila bezbednost građana. Imajući u vidu da lokalna samouprava nema zakonsku obavezu za rešavanja finansijskih problema bilo kojeg društva, pa ni Udruženja za zaštitu životinja „Prijatelj“, lokalna samouprava se obratila Policijskoj upravi u Subotici i Veterinarskoj inspekciji da sagledaju ozbiljnost pretnje i da postupe u okviru svojih nadležnosti“, navodi u svom saopštenju načelnica lokalne uprave Marija Ušumović Davčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari