Ne znam šta više da stežem, šta im sve nisam rekao, šta nisam uradio ovom Urku, jedino da ga smenim sa funkcije… Kao Cigan laže, kao Cigan… – ovako se, prema tajno snimljenom telefonskom razgovoru, koji je u utorak objavio makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez, makedonskoj ministarki unutrašnjih poslova Gordani Jankulovskoj na svog tada glavnog telohranitelja Dejana Mitevskog Urka žalio makedonski premijer Nikola Gruevski juna 2011. neposredno pošto je na slavljeničkom postizbornom mitingu njegove stranke VMRO-DPMNE ubijen Martin Neškovski (21), član VMRO-DPMNE iz skopskog naselja Karpoš.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Urko, u stvari glavna ličnost u utorak objavljenih razgovora, suspendovan je, kako su zabeležili makedonski mediji, sa svoje telohraniteljske funkcije septembra prošle godine zbog „neizvršavanja profesionalnih obaveza i nepoštovanja standarda vezanih za ugled zaposlenih“.

Po objavljivanju poslednjih snimaka iz kojih se može zaključiti da je odgovornost za smrt Neškovskog prikrivana, u Skoplju su u utorak uveče izbile demonstracije na kojima je povređeno 38 policajaca. Uhapšeno je 30 demonstranata. Opozicija je juče najavila proteste svakog dana u 18 sati.

Za ubistvo Martina Neškovskog je januara 2012. na 14 godina zatvora osuđen pripadnik specijalne jedinice makedonske policije „Tigrovi“ Igor Spasov. Spasov je prethodno bio pripadnik obezbeđenja makedonskog premijera odakle je, prema takođe tajno snimljenom razgovoru, izbačen jer je „idiot“. Spasovu je suđeno kao fizičkom licu. Opozicija sada tajno snimljenim razgovorima dokazuje da je on u stvari bio na službenom zadatku, pa da nije trebalo da postoji i zakonska odgovornost njegovih šefova sve do ministarke unutrašnjih poslova Jankulovske i premijera Gruevskog.

Na slavljeničkom mitingu juna 2011. Spasov se, kako svedoče već pominjani tajno snimljeni razgovori uglavnom između Jankulovske i u medijima pritisnutih i uznemirenih portparola Ive Kotevskog i Martina Protogera, našao na usmeni, telefonski poziv Dejana Mitevskog Urka. Slavljeničkog dana Spasov je, prema tim razgovorima, bio na službenom zadatku u Kumanovu, gde je trebalo da ostane prema jednom razgovoru do 22 sata, prema drugom razgovoru i zvaničnoj verziji do 24 sata. U 9 ili 9.30 pozvao ga je Urko da dođe u obezbeđivanje mitinga. O ovoj prekomandi ništa nije znao neposredni šef Spasova, koga prisluškivani makedonski funkcioneri nazivaju Hitler, a Urko ni na koji način nije nadređen Spasovu. „Ajde da smo opozicija pa da pravimo paralelne strukture, ali mi smo partija na vlasti, imamo odgovornost, zašto postoji potreba on da se javlja na telefon, po svoje ljude, znači on bira, ti ćeš da dođeš, ti ćeš da dođeš…“ negoduje Jankulovska u razgovoru sa Protogerom.

Ubistvo se, prema jučerašnjim navodima makedonske ministarke unutrašnjih poslova, prema prijavi dogodilo narednog dana u 0.40. Ipak, neposredno pošto je identitet počinioca ubistva otkriven, Sašo Mijalkov, šef Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad, na direktno Jankulovske „da li je ovaj bio na dužnosti?“ kaže: „Bio je na dužnosti, kako da nije. Bio je na dužnosti po usmenoj naredbi, znaš kad su takvi događaji, obično se šalju da obezbeđuju prostor. Nije obezbeđivao premijera nego prostor… Na mitingu“.

Iz prisluškivanih razgovora se vidi su prisluškivani makedonski zvaničnici informacije o ubistvu najpre dobili od novinara, i zato što bilo čiji nestanak nije prijavljen više sati, i da prvih sati forsiraju uverenje da se radi o nenasilnoj smrti lica koje je narkoman. Ali, ne mogu sve medije da kontrolišu, pa očito uznemireni portparoli traže da se stvar što pre raščisti i tako prekinu špekulacije. Dugo vremena se kao ime umrlog odnosno ubijenog pominje Danijel… Tokom jednog od razgovora sa portparolom Martinom Protogerom Jankulovska uviđa da Urko zna više nego što bi mogao da zna s obzirom na njegovu pristupnost relevantnim informacijama. „Mislim… on treba da je bio ili očevidac da bi to rekao…“ na šta će Protoger: „Pa to mi je sumnjivo… Sumnjivo mi je… Sve mi je sumnjivo“, a Jankuloska: „To i ja kažem.“

Iz snimljenih razgovora dalje sledi da je Urko dva dana krio delo Spasova navodno dok ne smisle šta će da rade, te da Jankulovska i njeni sagovornici strepe da će mediji domozgati do pitanja kom starešini se Spasov predao, pošto mu je ta varijanta smišljena kao olakšavajuća odgovornost. Da se i ne spominje da Spasov u jednom trenutku, na užas učesnika u razgovoru, odriče da se predao i da je ubijenog tukao. „A ovaj zbumbaren da se ne prepoznaje“, kaže Jankulovska. Sve u svemu i na kraju ona kaže: „Treba da se utvrdi stvarno stanje i ajd zdravo“, ali na kraju je emitovan njen razgovor sa Gruevskim, koji kaže: „Ne. Ti kategorično kaži da nije član obezbeđenja premijera i da nema veze sa obezbeđenjem premijera… Nije bio službeno tamo, nismo ga odredili da tamo službeno bude, najverovatnije je bio privatno i privatno je radio.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari