Već duže vremena Rumljani svoju ideju da im se vrati status grada žele da pretoče u konkretno delo. Zato su proteklih meseci prionuli na posao i prikupili pet hiljada potpisa, jer misle da im status grada pripada. Njihova argumentacija je da su još davne 1933. godine imali ovaj status koji je izgubljen pre 48 godina, administrativnom odlukom tadašnje SFRJ. Zato su sve prikupljene potpise i argumentaciju ovog zahteva poslali Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

– Rumljani su masovno za ovu našu inicijativu. Nije to nekakvo pomodarstvo, već jednostavna želja da se izgubljeno vrati – kaže Mihalj Balog, predsednik Inicijativnog odbora za vraćanje statusa grada i dodaje da su svesni da se to ne može odraditi preko noći i da je to procedura koja traje. – Treba izvagati sve argumente „za“ i „protiv“. Uvereni smo da tu neće biti problema, jer znajući koja su mesta poslednjih godina dobila ovaj status, čini se da možemo biti spokojni.

Ova ideja potekla je od članova Zavičajnog društva „Ruma“, Udruženja Roma „Mala vatra“, Književne omladine, Udruženja likovnih stvaralaca „Ruma“, Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“, KUD „Hunjadi Janoš“, a naišla je na veliku podršku među ostalim građanima. Dobijanjem statusa grada, Rumljani računaju da bi mogli malo dublje da zahvate u republičku kasu.

– Oduvek gradovi u odnosu na ostale imaju drugačiji tretman prilikom raspodele novca iz državne kase. Zašto bi inače svi hteli status gradskog naselja – kaže Mihalj Balog.

Istoričar i jedan od najboljih poznavalaca rumskih prilika Boško Hadži Pauković ukazuje na to da je pre mnogih sadašnjih gradova Vojvodine, i ne samo Vojvodine već i Srbije, upravo Ruma imala status grada. – Tačno 10. oktobra 1933. godine Ruma je dobila status grada. Imali smo zidanu zgradu magistrata, hipodrom, aerodrome, više javnih zgrada, crkve i čak tri hotela. Tih godina Ruma je imala preko 13.000 stanovnika, dok danas, prema poslednjem popisu, ima tridesetak hiljada i veliki je administrativni centar Srema, posle Sremske Mitrovice – kaže on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari