Hoćemo li u Šabac na vašar: Posle dve godine, najpoznatiji vašar u Srbiji ponovo na staroj lokaciji 1

Iako je glavni dan čuvenog Šabačkog vašara 21. septembar, na praznik Malu Gospojinu, on tradicionalno počinje nekoliko dana ranije. Ove godine, već 14. septembra postavljene su prve tezge, a ima i posetilaca željnih vašara, koji je izostao u protekle dve godine.

Na najvećoj pijaci u Srbiji, može se pazariti gotovo sve, od pokućstva, alata i veša, do nameštaja, brendiranih komada odeće i vrednih knjiga.

Nešto mlađi, željni uzbuzđenja, uživaće i ove godine u vtoglavim vožnjama na najrazličitijim spravama, a one koji vole zabavu pod šatorom, očekuje bogata ponuda hrane i pića i muzika uživo u večernjim časovima.

Hoćemo li u Šabac na vašar: Posle dve godine, najpoznatiji vašar u Srbiji ponovo na staroj lokaciji 2
Foto: K. V. / Danas

Bračni par Ljiljana i Slobodan Aleksić iz Arilja, duže od jedne decenije prodaju poznati ariljiski veš na Šabačkom vašaru.

„Šabački vašar je specifičan po tome što najduže traje, bude tu svega, i ringišpila i kafana i muzike“, kaže kroz osmeh Ljiljana i napominje da cene robe neće biti previsoke.

„Kod nas su cene i prvog i poslednjeg dana iste, gledamo da i mi zaradimo, ali i da mušterija može da kupi“, objašnjava ona.

Slobodan ističe da prodaja ranije nije bila loša, ali da su ove godine veoma iznenađeni cenama zakupa koje su, kako kaže, suviše visoke.

„Plaćamo 45.000 dinara za mesto od četiri metra, za devet dana vašara. To je previše, jer nikada ne znamo kakva će prodaja biti. Ako padne kiša, ništa od zarade. Drugi plaćaju i mnogo više, u zavisnosti od mesta“, objašnjava on.

Hoćemo li u Šabac na vašar: Posle dve godine, najpoznatiji vašar u Srbiji ponovo na staroj lokaciji 3
Foto: K. V. / Danas

Prvi put na vašar, mladi bračni par iz okoline Šapca, poveo je trogodišnjeg sina.

„On se rodio te godine kada je bio posledni vašar pre korone. Mnogo nam je nedostajalo sve ovo, najviše atmosfera, ne moram da se vozim ili da nešto kupim, sama ta energija je neverovatna“, kaže naša sagovornica.

Milanka Nešić iz Šapca, stoji za tezgom prepunom najrazličitijeg posuđa od gline.

„Svaka posuda, rađena je ručno na točku, već generacijama se porodično bavimo ovom proizvodnom i na vašar dolazim od 1986. godine i mogu vam reći da se nije uopšte promenio, atmosfera je uvek ista“, kaže Nešić.

Hoćemo li u Šabac na vašar: Posle dve godine, najpoznatiji vašar u Srbiji ponovo na staroj lokaciji 4Inače ove godine, Malogospjoinski vašar vraćen je na staru lokaciju, takozvani Mihajlovac, odakle je izmešten pre četiri godine, u želji da se od vašara koji je opevan u pesmama i traje duže od jednog veka, napravi manifestacija koja neće biti lokalnog karaktera i koja će privući posetioce iz cele Srbije i regiona.

Vašar 2018. godine, tako biva izmešten nedaleko, na prostor gde se nekada nalazila kasarna, koji je površine 10 hektara, kao i prethodna lokacija, ali uz bolje uslove i mogućnost za modernizaciju.

Na novoj lokaciji organizovan je dve godine, a onda je usledila epidemija korona virusa, pauza od dve godine, ali i promena gradskih vlasti u Šapcu.

Sada je bez mnogo objašnjenja vraćen na Mihajlovac, kome je naveća zamerka nepovoljan položaj, budući da zbog niskog terena, i pored redovnog posipanja šljunkom, zadržava podzemne vode u slučaju kiše, koja je u ovom delu godine česta.

Tako ćemo ovog septembra uživati u vašaru, ali i gledati u nebo, u nadi da će nas kiša ali i blato, ove godine ipak zaobići.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari