Radnici bjelopoljske privatne firme „Skarpa“ za proizvodnju obuće već nekoliko mjeseci štrajkuju zbog šest neisplaćenih ličnih dohodaka, nepovezanog radnog staža i neuplaćenog penzijsko-invalidskog osiguranja. Prema odluci vlasnika, od prije nekoliko dana prestala je potreba za radnim angažovanjem 46 radnika ove firme.

Radnici ne prihvataju da uzmu knjižice i prijave se na Zavod za zapošljavanje prije nego što se izmire obaveze prema njima, na šta vlasnici ostaju „gluvi“, pa su radnici, nakon višednevnog štrajka zatražili prijem kod gradonačelnika Bijelog Polja Tarzana Miloševića.

Radnike „Skarpe“ primili su gradonačelnik Milošević i potpredsjednik opštine Milorad Rmandić, koji su zaključili da bi trebalo napraviti jedan zajednički sastanak radnika i poslovodstva „Skarpe“.

– Iduće sedmice ćemo organizovati zajednički sastanak na kom ćemo pokušati da tačno utvrdimo potraživanja radnika i ukoliko se ni tada ne postigne dogovor, opština će platiti vještaka i advokata koji će napraviti tačan spisak potraživanja, poslije čega ćemo napraviti dalju strategiju, kazao je Milošević.

Radnica „Skarpe“ Vesne Gojačanin kaže da je skoro dvije i po godine radila na proizvodnjii obuće i da joj za to vrijeme nije uplaćen radni staž, a platu nije primila za šest mjeseci.

– Mi nećemo da uzmemo radne knjižice i prijavimo se na evidenciju nezaposlenih Biroa rada dok ne dobijemo sve što smo tokom našeg radnog angažmana zaslužili i zaradili, kategorična je Gojačanin.

Ona kaže da su posljednjih mjeseci radili za jednu italijansku firmu koja je, kako kaže, uplatila dio duga koji je trebalo da bude isplaćen radnicima.

Inače, „Skarpa“ ne radi već dva mjeseca, a do poslednjeg radnog dana u ovom preduzeću su radila 46 radnika. Bez šest neisplaćenih, a zarađenih plata ostalo je 29 radnika, dok je bez pet plata ostalo 14 radnika: četiri radnika ostalo je bez tri do sedam plata. Prema navodima radnika preduzeće je ostalo dužno za utrošenu električnu energiju, vodu i materijal i usluge drugih dobavljača, za šta još ne postoje relevantni podaci.

– Plate su permanentno obećavane, radnici su strpljivo čekali, ali su se 1. juna ove godine suočili sa istinom da se plate nemaju odakle isplatiti, kaže Gojačanin.

U vezi sa ovim problemima održan je i sastanak opštinskog Socijalnog savjeta, na čijem je čelu potpredsjednik opštine Milorad Rmandić.

– Savjet je u vezi sa ovom problematikom preporučio da se radnici obrate tužbom Sudu protiv preduzeća „Skarpa“ za isplatu svih potraživanja, kako bi se utvrdio iznos. Preporučili smo da se sa kompletnom problematikom upoznaju nadležni organi MUP i Tužilaštvo, radi utvrđivanja eventualne odgovornosti nadležnih u „Skarpi“. Dogovoreno je da se iznađe mogućnost dodjele jednokratne novčane pomoći za 46 radnika kojima nijesu isplaćene pomenute zarade, preko Savjeta, gradonačelnika Tarzana Miloševića i resornih ministarstava, kaže Rmandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari