Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski koji je posle 10 godina zatvora pušten na slobodu, zatražio je juče od Švajcarske vizu na tri meseca, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Bernu.


„Mihail Hodorkovski podneo je 24. decembra taj zahtev u švajcarskoj ambasadi u Berlinu“, dodaje se u saopštenju. Švajcarska ambasada sada razmatra taj zahtev i u kontaktu je s Federalnim biroom za migracije u Bernu, navodi ministarstvo. Ministarstvo dodaje da je ta procedura poverljiva i da neće biti nikakvih informacija pre nego što bude doneta odluka o zahtevu za dobijanje vize. Hodorkovski je juče trebalo da se sastane sa porodicom u Berlinu, rekla je agenciji Frans pres njegova portparolka Olga Pispanen.

Bivši ruski oligarh rekao je da ne namerava da se vraća u Rusiju i da razmišlja da se nastani u Švajcarskoj gde mu se školuju deca. Hodorkovski je u petak oslobođen na osnovu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina posle 10 godina provedenih u zatvoru zbog navodnog pranja novca i korupcije u aferi za koju mnogi tvrde da je bila obračun vlasti s tim kritičarem Kremlja, koji je finansirao i opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari