Policija oduzela fotografije kosovske umetnice 1Foto: Twitter Enver Hodžaj

Srpska policija oduzela je fotografiju rata na Kosovu, koja sadrži natpis „OVK“ i zastavu Albanije, slikarke Elize Hodže na graničnom prelazu Merdare, izveštava RTK.

RTK navodi da su svi učesnici festivala prošli kroz detaljnu kontrolu koja je trajala više od sat vremena. Na sajtu tog medija takođe se navodi da je Policija Srbije tražila da reporteri brišu fotografije nastale prilikom kontrole.

Eliza Hodža je za RTK potvrdila da su joj osim fotografije sa natpisom OVK oduzete još dve.

– Oduzete su mi tri fotografije, jedna od njih je sa natpisom OVK, druga prikazuje proteste i stihove poznatog kosovskog pesnika Alji Podrimje: „Kosovo, krv koja se ne prašta…”, i treća slika koju sam uradila povodom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova, predstavlja “igru” između kosovske i albanske zastave koja u dodatku ima i pesmu “Moja himna”, izjavila je Hodža prenosi RTK.

Nakon kontrole na graničnom prelazu kosovski umetnici nastavili su put ka Beogradu.

Ranije danas zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je sramno što Policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu umetnička dela na kojima su zastave Kosova i Albanije, koje treba da budu deo tradicionalnog festivala „Mirdita, dobar dan“, prenosi RTK.

On je na svom Tviter nalogu zatražio od Vlade Srbije da prekinu zlostavljanje građana Kosova, navodeći da Kosovo priprema mere reciprociteta.

„Sramne slike na granici sa Srbijom gde tamošnje vlasti maltretiraju kosovske umetnike koji putuju za Beograd. Pozivamo vlasti u Srbiji da obustave ovakva dela inače će uslediti mere reciprociteta. Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari