Holandski premijer Mark Rute izjavio je juče da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „kristalno jasno“ rekao da mora da utiče na proruske snage na istoku Ukrajine i obezbedi istražiteljima neometani pristup ostacima oborenog malezijskog putničkog aviona u kojem je poginulo 298 osoba, većinom Holanđana. Rute je naglasio da bi mogle da budu uvedene sankcije svakom ko je direktno ili indirektno odgovoran za ometanje istrage.


„Sve političke, ekonomske i finansijske mogućnosti su u opticaju“, rekao je Rute, prenosi FoNet. Putin je juče osudio sve koji, kako je izjavio, koriste za „plaćeničke ciljeve“ obaranje malezijskog aviona. On je rekao da Rusija čini sve što je moguće kako bi se stručnjacima Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva dozvolilo da istraže mesto pada aviona. Uz osudu vlasti u Kijevu zbog obnavljanja sukoba sa proruskim pobunjenicima, Putin je izjavio: „Sa sigurnošću možemo reći da se ova tragedija ne bi dogodila da 28. juna nisu obnovljene borbe na istoku Ukrajine. Niko nema pravo da koristi ovu tragediju za takve plaćeničke ciljeve.“

Putin je pod sve jačim međunarodnim pritiskom da obuzda proruske aktiviste na istoku Ukrajine i omogući međunarodnim inspektorima da istraže mesto nesreće. Administracija američkog predsednika Baraka Obame oštro je kritikovala Rusiju zbog njene podrške proruskim pobunjenicima u Ukrajini, koje SAD optužuju da su oborili avion. U međuvremenu, predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je juče od svojih snaga da obustave operacije oko mesta pada aviona, prenosi agencija Interfaks-Ukrajina. „Zatražio sam od ukrajinske vojske da odmah obustavi svoje operacije i da se uzdrži od pucanja na oko 40 kilometara od mesta tragedije“, rekao je Porošenko.

„Ukrajina je spremna da poveri upravljanje međunarodnom istragom o oborenom malezijskom avionu Holandiji, zemlji koja je najviše pogođena tom nesrećom. Spremni smo da pošaljemo tela u Amsterdam, radi autopsije i svih neophodnih i nezavisnih veštačenja“, izjavio je juče premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk. On je na konferenciji za novinare rekao da su pronađena 272 od 298 tela, a da je 251 telo u vozu hladnjače. Voz s pet vagona hladnjača s telima avionske nesreće od juče se nalazi u Torezu, nedaleko od mesta pada letelice. AFP javlja, a prenosi Beta, da su holandski istražitelji počeli da ispituju tela u tim vagonima. Čak 193 žrtve su državljani Holandije.

Četiri dana posle nesreće, istražitelji i dalje imaju samo ograničen pristup mestu pada aviona. Proruske snage navele su da tela žrtava neće biti prebačena u Harkov, koji kontrolišu vladine snage, sve dok „međunarodni istražitelji“ ne dođu prvo u Torez da ih ispitaju, preneo je Interfaks. Tri holandska eksperta stigla su u Donjeck, uporište pobunjenika, kako bi se priključili misiji OEBS-a. Veća grupa holandskih veštaka doputovala je juče ujutru u Harkov, a malezijski istražitelji očekuju se u Donjecku, precizirale su proruske vlasti.

OEBS-ovi istražitelji naveli su da dokazi sa terena ukazuju da su tela nekih žrtava potpuno izgorela. „Polje gde se nalaze motori oborenog aviona bilo je izloženo najintenzivnijoj toploti i tu ne mogu da se vide tela. Izgleda da su ona potpuno isparila“, rekao je portparol te organizacije Majkl Bokjurkiv. Vođa pobunjenika Borodaj negirao je da će proruske snage dirati dokaze i obećao da će crne kutije i tela biti predata timu malezijskih veštaka.

Porodicama po 5.000 dolara

Avio-kompanija Malejža erlajns saopštila je juče da će svakoj porodici stradalih u padu aviona na istoku Ukrajine isplatiti odštetu od 5.000 dolara. „Novčana sredstva su već izdvojena za tu namenu“, navodi se u saopštenju kompanije. Kompanija je ranije navela da neće više koristiti oznaku MH17 za obeležavanje letova između Amsterdama i Kuala Lumpura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari