Ekstremno desna holandska partija Sloboda prigovorila je imenovanju dvojice muslimana za članove nove vlade tvrdeći da je reč o osobama s dvojnim državljanstvom. Ahmed Abutaleb i Nebahat Albajrak imenovani su za visoke činovnike ministarstva za socijalni rad, odnosno integraciju u novoj vladi centra Jana Petera Balkenendea.

Ekstremno desna holandska partija Sloboda prigovorila je imenovanju dvojice muslimana za članove nove vlade tvrdeći da je reč o osobama s dvojnim državljanstvom. Ahmed Abutaleb i Nebahat Albajrak imenovani su za visoke činovnike ministarstva za socijalni rad, odnosno integraciju u novoj vladi centra Jana Petera Balkenendea. Ukoliko imenovanje bude potvrđeno njih dvojica biće prvi muslimani u vladi Holandije.
Poslanik nacionalističke partije Sloboda Sietse Fritsma rekao je da se od imenovanja mora odustati jer Abutaleb i Albajrak „ostaju podanici dve različite države što može dovesti do sukoba interesa“. Njegov govor u parlamentu bio je prekidan negodovanjem poslanika partija raznih usmerenja, posle čega je predsednica Gerdi Verbek prekinula sednicu.
Pošto su se poslanici ponovo okupili Verbekova je rekla da je Fritsma odustao od inicijative za blokiranje imenovanja pošto je to u suprotnosti s holandskim Ustavom koji zabranjuje diskriminaciju, a nad kojim se desničarski poslanik zakleo. Gert Vilders, lider partije Sloboda, kasnije je izjavio da je Verbekova zloupotrebila položaj da za članove kabineta imenuje svoje stranačke kolege laburiste. „To je nepošteno, pristrasno i vrlo opasno“, rekao je Vilders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari