Kao član gradskog veća Ahmed Aboutaleb, sin marokanskog sveštenika, pomagao je imigrantima da pronađu posao, upišu svoju decu u škole da nauče holandski i delio neumoljive savete: integrišite se, ili napustite zemlju. Protekle nedelje Aboutaleb je imenovan na mesto državnog sekretara u novoj holandskoj vladi, kao i Nebahat Albajrak, advokat i članica parlamenta poreklom iz Turske.

Kao član gradskog veća Ahmed Aboutaleb, sin marokanskog sveštenika, pomagao je imigrantima da pronađu posao, upišu svoju decu u škole da nauče holandski i delio neumoljive savete: integrišite se, ili napustite zemlju. Protekle nedelje Aboutaleb je imenovan na mesto državnog sekretara u novoj holandskoj vladi, kao i Nebahat Albajrak, advokat i članica parlamenta poreklom iz Turske. Oni su prvi muslimani koji su zakoračili u samo jezgro političke moći Holandije, ali su i deo šačice imigranata koji su dospeli do ovako visokih kabinetskih pozicija širom zapadne Evrope.
Aboutaleb i Albajrak se nalaze među onim dobro prilagođenim imigrantima koji sebe nazivaju „novim Holanđanima“. Mnogi od njih su naporno radili kako bi se uspeli na političkoj ili poslovnoj lestvici u vreme etničkog preokreta u zemlji, uz sumnje da je Holandija sposobna da zadovoljno prihvati muslimansku manjinu. Aboutaleb, imenovani zamenik ministra za socijalna pitanja, i Albajrak, zamenica ministra pravde, najočitiji su primeri uspeha u zemlji koja se borila s neuspesima u često hvaljenom sistemu multikulturalnosti koji se nalazi pod oštrim nadzorom posle ubistva čuvenog holandskog režisera Tea Van Goga 2004, koga je ubio muslimanski fanatik. Međutim, ostali nisu dosegli tako visoke pozicije u okviru lokalne politike.
„Ovo je nova Evropa i Holandija predstavlja pravi primer“, rekao je Sadik Harčaou, Marokanac koji vodi Nacionalni institut za multikulturalni razvoj. „Ovo je trenutak kada će Holanđani s migrantskim korenima moći da se bave ovakvim poslovima, ne samo u vladi, već i u okviru biznisa“, dodao je on, objašnjavajući da još uvek treba preći dugačak put. „Za 15 do 20 godina to će biti normalna stvar“, rekao je Harčaou.
Iako je teško doći do statističkih podataka, integracija muslimana se, kako se čini, odigrava na mnogim poljima. Na prošlogodišnjim opštinskim izborima broj gradskih većnika iz Maroka i Turske, muslimanskih zemalja s najvećim brojem stanovnika u Holandiji, porastao je za 62 odsto, odnosno sa 139 na 223. Broj imigranata iz ovih zemalja u nacionalnom parlamentu sa 150 poslaničkih mandata porastao je sa pet na sedam. I Aboutaleb i Albajrak su članovi Laburističke partije koja privlači disproporcionalno veliki broj imigranata kako na državnim, tako i na lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari