Nacionalni program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije obuhvatiće sve grane primarne poljoprivredne proizvodnje i sektore mleka, mesa, voća, povrća i žitarica, ali ne samo sektore primarne, već i prateću industriju i investicije u tim sektorima.

Programom ruralnog razvoja predviđeno je da se organskoj poljoprivrednoj proizvodnji ubuduće posveti posebna pažnja, kao i očuvanju autohtonih rasa domaćih životinja. Nacionalni program baviće se i organizovanjem aktivnosti na selu, kao što su razvoj seoskog turizma i očuvanje starih zanata.Kako kažu kučevački poljoprivrednici ovde vide svoju šansu u većoj proizvodnji zdrave hrane,negovanju tradicije ovog kraja kao i pružanja usluga u okviru odmora na selu za domaće i strane turiste.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kučevo zajedno sa opštinama Žagubica, Velika Plana i Boljevac učesnik je u zajedničkom projektu Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije pod nazivom „Podrška pčelarima“. Ovaj projekat finansira ogledni primerak pčelinjaka gde se članovi Udruženja pčelara „Pek“ iz Kučeva edukuju na raznim predavanjima i seminarima za veću proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda a u cilju dobijanja sertifikata za izvoz ovih proizvoda u Evropsku Uniju. Nacionalnim programom ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije predviđeno je da se organskoj poljoprivrednoj proizvodnji ubuduće posveti posebna pažnja, kao i organizovanjem aktivnosti na selu, kao što su razvoj seoskog turizma i očuvanje starih zanata. Kako kažu u opštini Kučevo, ovde vide svoju šansu u većoj proizvodnji zdrave hrane,negovanju tradicije ovog kraja kao i pružanja usluga u okviru odmora na selu za domaće i strane turiste. Seoski turizam u opštini Kučevo funkcioniše tek od prošle godine, kažu u Turističkoj organizaciji,pa osnovnu ponuda, koja podrazumeva smeštaj i obilazak pećina i kulturno-istorijskih znamenitosti. Reč je o lovnom, ribolovnom i sportskom turizmu. Međutim, za tako nešto treba izdvojiti dosta novca i raditi, pre svega, na edukaciji ljudi koji žele da se bave ovim poslom. U opštini Kučevo turistički radnici ozbiljno razmišljaju kako da stave brojne prazne kuće naših zemljaka u inostranstvu u funkciju razvoja seoskog turizma. O tome danas je predstavljen i pilot projekat o razvoju seoskog turizma u Srbiji. Detaljnije o ovome biće reči u sutrašnjim informativnim emisijama naše televizije

– Imamo ideju da pri Infocentru u Ravništu u okviru službe napravimo informacioni katalog svih slobodnih kuća naših zemljaka u inostranstvu. Njima bismo ponudili godišnji zakup a u njihovim domovima bi, na dan-dva, ili deset dana, boravili turisti – kaže direkto Turističke organizacije,Goran Todorović. – U Neresnici, Voluji, Ravništu, Duboki, Kaoni i drugim kučevačkim selima, priroda je bogom data za spremanje zdrave ekološke hrane. U blizini je i Nacionalni park „Đerdap“ kao i područje Homolja sa svojim prirodnim bogatstvima, raznom plemenitom divljači i nezagađenom prirodom. Jedino borska i majdanpečka opština sa 365 otkrivenih pećina prednjače ispred Kučeva. Bog i priroda su ovom kraju dali četiri pećine, Ceremošnju, Ravništanku, Ševičku i Dubočku. Turistima se , uz obilazak pećina i tradicionalnog ispiranje zlata na Peku, nudi i pripremanje zdrave prirodne hrane, odmor u planinskim selima i obilazak mnogih vrednih manastira Istočne Srbije. Ovde će se negovati sve ono što je vredno, što predstavlja ovaj kraj, počev od načina usluge, povoljnim cenama i zdrave ishrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari