Na Skupštini Udruženja homoljskih pčelara „Pek“ Kučevo zaslužnim pčelarima i pojedincima koji su dali svoj lični doprinos u razvoju pčelarstva i radu Uduženja uručena su priznjanja.

Ovom skupu u gradu na Peku, pored kučevačkih pčelara prisustvovali su i predstavnici udruženja iz opština Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Žagubica, Golubac, Smederevo, Veliko Gradište i Požarevac, zatim menadžer projekta „Moj pčelinjak-moja kancelarija“ za opštine Boljevac, Velika Plana, Kučevo i Žagubica, Jovica Stojanović, zamenici predsednika opština Kučevo i Petrovac na Mlavi Novica Janošević i Dragoljub Milosavljević kao član opštinskog veća opštine Kučevo, Ljubiša Vojić. Na ovom skupu pčelara u gradu na Peku usvojeni su izveštaj o radu za prošlu i plan rada za ovu godinu.

Predsednik Udruženja Nenad Vermešanović je istakao da se u prošloj godini radilo na stručnom usavršavanju članova i na omasovljavanju Udruženja koje je brojnije za 19 novih mladih pčelara,a najveća aktivnost bila je na realizaciji zajedničkog projekta „Moj pčelinjak, moja kancelarija“ koji finansira Evropska unija u saradnji sa opštinom Kučevo. Udruženje homoljskih pčelara „Pek“ je jedno od najstarijih u Srbiji.

-U okviru tog projekta imali smo edukaciju naših članova gde su stručna predavanja držali eminetni stručnjaci i predavači na čelu sa prof. dr Mićom Mladenovićem sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda. Školu je pohađalo 30 naših pčelara koji su položili ispite a od njih smo imali i najbolje od svih učesnika u projektu, dobili smo 39 košnica koje smo podelili dvojici naših pčelara kao i novu opremu za opremanje prostorije. Imali smo u prošloj godini i 19 naših novih pčelara, a imali smo i povećanje broja košnica kod većine naših članova. Pčelarstvo u ovom kraju je u razvoju i sve je više domaćinmstava koja se opredeljuju za proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda,nagalsio je predsednik Udruženja homioljskih pčelara ,,Pek’’, Nenad Vermešanović.

Projekat „Moj pčelinjak“ će u budućnosti doprineti i izgradnji više pogona za kontrolu kvaliteta, proizvodnju saća, edukaciju mladih pčelara a sve to u cilju izvoza meda i pčelinjih proizvoda u zemlje Evropske Unije. Sve su to bitni potencijali na čijem se unapređenju kontinuirano radi,a neki od ovih projekata su završine u pojedini pogoni počeli su sa radom.

-Ovim projektom smo u Žagubici dobili novu liniju za proizvodnju satnih osnova,koja je počela sa radom. Ono što smo takođe uradili u okviru ovog projekta je i pogon za proizvodnju pogača za prihranu pčela,a za ogledni pčelinjak obezbeđene su i potrebne količine šećera i potrebnih lekova. Vaši članovi imali su i neke povoljnosti oko nabavke potrebog materijala za prihranu i negu vaših pčelinjaka i to po nižim cenama, rekao je Jovica Stojanović,menađer projekta ,,Moj pčelinjak,moja kancelarija’’.

Opština Kučevo ima dobru saradnu sa Udruženjem homoljskih pčelara ,,Pek’’ u cilju ruralnog razvoja ovog kraja i povećanja proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda, gde sve veći broj porodica u ovoj proizvodnji vidi svoju računicu i dobru zaradu. -U vašem izveštaju o radu u prošloj godini može se videti da ste dobro radili i na tome vam čestitam, a primetna je i dobra saradnja između opštine Kučevo i vašeg Udruženja. Zajedno smo učestvovali u realizaciji više projekata,međutim,ne bi se složio u izjavi da je više učinila naša Lokalna samouprava u pomoći vašem udruženju nego što ste to vi učinili za nju. Vaša odluka u donaciji meda za škole i predškolske ustanove je još jedan primer vaše humanosti i dobrog rada, rekao je zamenik predsednika opštine Kučevo, Novica Janošević.

Kučevo i Homolje proteklih godina postali su prepoznatljivi po proizvodnji zdrave organske hrane i zaista se može pohvaliti podatkom da je pored Žagubice trenutno od opština, koja poseduje brend u proizvodnji „Homoljskog meda“, jedininog sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari