Članovi Organizacionog odbora, na predlog radne grupe za program, usvojili su program 45. Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“. Pored tradicionalnih sadržaja kao što su Koncert izvornih grupa, Festival „Truba Miroslava Matušića“, Opštinska dečja smotra izvornog stvaralaštva, biće i programa drugih muzičkih žanrova.


„Homoljski motivi“ su svakako najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila regionalni značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava još od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji. Po ugledu na „Homoljske motive“ u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – „Vukova nagrada“ i „Turistički cvet Srbije“.

– To je smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na ovim prostorima vekovima čuva i neguje .“Homoljski motivi“ predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Ona obuhvata izvodjenje narodnih pesama i igara, izložbu radova domaće radinosti, takmičenje u spremanju narodnih jela homoljskog kraja, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivrednih proizvoda, nastupe poznatih estradnih umetnika,kaže direktor Turističke organizacije Kučevo,Goran Todorović.

Na ovoj manifestaciji se mogu videti izvanredni oblici narodne muzičke tradicije: vedre i temperamentne vlaške igre, ali i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, posebno oblikovani narodni instrumenti i ansambli i sve to skupa utkano je u narodne običaje, nošnju, ambijent…

– Homoljski motivi su sačuvali od zaborava drevne narodne igre kao što su Šokrc, Stara Vlajna, Prepišor, pesme: „Zelen ora pao na oranje“, „Igrali se konji vrani“, „Aj Marija lapadure“, Fećica, fećica, Foje verđe, „Of ljana mja“ i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, dudurejš, gajde, drombolje.Tu su i predivne narodne nošnje duginih boja: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare,kaže direkto Centra za kulturu“Veljko Dugošević,Jasmina Blagojević.

Pored zvaničnog programa, gosti su u mogućnosti da uživaju i na velikom narodnom vašaru koji se tada održava. Računa se da, za nedelju dana, koliko traje ova manifestacija, celu priredbu poseti oko 40.000 hiljada ljudi.

„Homoljski motivi“ se održavaju svake godine, traju tokom cele poslednje sedmice u avgustu, pri čemu je subota centralni dan manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari