Širom Sjedinjenih Država biće obustavljena primena zakona kojim se muškarcima koji otvoreno priznaju da su homoseksualci zabranjuje služba u vojsci, proističe iz odluke sudije Virdžinije Filips. Ona je prošlog meseca ocenila da je politika „ne pitaj, ne govori“ neustavna. Reč je o dosadašnjoj praksi da homoseksualci mogu da rade u vojsci, osim ako pokazuju svoje seksualne sklonosti. Predsednik Barak Obama i pojedini vojni lideri zahtevali su da se to promeni. Međutim, pokušaj da se ispuni njihov zahtev u Senatu prošlog meseca nije urodio plodom.

Ministarstvo pravde SAD ima šezdeset dana da uloži žalbu. Federalni sud u državi Vašington takođe je prošlog meseca proglasio zakon neustavnim. Tamošnji sudija je zahtevao da se na radno mesto vrati zdravstveni radnik homoseksualne orijentacije, koji je prema pomenutom zakonu bio otpušten. U međuvremenu, Pentagon je ispitivao kako se homoseksualci mogu integrisati u američku vojsku, te će svoje zaključke obelodaniti krajem godine. Prema zakonu, koji je uveden 1993. za vlade Bila Klintona, američkoj vojsci je zabranjeno da ispituje seksualnu orijentaciju svojih pripadnika, ali može da izbaci iz svojih redova one za koje se ispostavi da su gej.

Jedna republikanska grupa koja podržava homoseksualce povela je parnicu u ime pripadnika vojske koji se izjašnjavaju kao gej i koji su zbog toga izbačeni. Pristalice zabrane tvrde da ukoliko se homoseksualcima dozvoli da služe u vojsci biće osujećen moral vojnika i borbena gotovost. Filipsova je zakon proglasila neustavnim pošto je prošlog meseca održano kratko suđenje. Advokati vlade kritikovali su novu naredbu jer, kako su naveli, može da ugrozi vojne operacije tokom rata.

Filipsova je nakon preinačenja zabrane citirala Obaminu tvrdnju da se njome ugrožava nacionalna bezbednost jer se na taj način vojno osoblje homoseksualne orijentacije navodi da „živi u laži“ i da pravi kompromise u karijeri.

Potenciranje razlika

Filipsova je rekla da je jedna od mana zakona i ta što se njime sputava vojno osoblje da govori o svom životu i emotivnim vezama.

– Njime se pravi razlika između razgovora homoseksualaca o seksualnoj orijentaciji i neizbežno porodičnim odnosima i dnevnim aktivnostima, što je zabranjeno, i razgovora o ovim temama među heteroseksualcima, što je dozvoljeno – napisala je Filipsova. Britanija, Izrael i na desetine drugih zemalja dozvoljavaju homoseksualcima da rade u vojsci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari