Požarevački Gradski ženski hor „Barili“, sa dirigentom mr Katalin Tasić, još jednom je dostojno reprezentovao svoj grad i Srbiju velikim uspehom na tradicionalnoj manifestaciji „Dani Srbije i srpske kulture u Parizu“ koja je održana po deveti put u glavnom gradu Francuske.


U raskošnom ambijentu Svečane sale velelepne rezidencije ambasade Srbije u Parizu hor „Barili“ je himnom „Bože pravde“ otpočeo svečanost a zatim je ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković zvanično otvorio manifestaciju.

Bataković je tom prilikom rekao: – Zadovoljstvo mi je što mogu da vas pozdravim i što možemo zajedno da označimo neradskidivost sa otadžbinom i posredstvom kulture i razumevanja učvrstimo mostove i učinimo da imigracija znači integraciju na dvosmernom koloseku. Želim vam prijatne Dane srpske kulture u Parizu“.

Prisutnima, među kojima je bio veliki broj naših sunarodnika, se obratio i državni sekretar Ministarstva za dijasporu, Miodrag Jakšić: – Uvek ćemo biti uz vas i u pokušajima da smanjujemo razdaljinu između Pariza i Beograda. Kad god dođete u Beograd, dođite u Vasinu 20, to je vaša kuća i mi smo uz Vas.

Među mnogobrojnim uglednim gostima, svečanom koncertu su prisustvovali i dr Zorica Tomić, ambasador Republike Srbije pri UNESK-u, Mića Aleksić, potpredsenik Skupštine dijaspore Srbije, kao i istaknuti srpski kompozitor, proslavljen u Francuskoj, Ivan Jeftić.

U nastavku programa predstavile su se voditeljke Maja Mazić i Nataša Ašković, sopran iz Beograda Tanja Andrijić, kao i instrumentalni trio iz Pariza „Balkan omnibus“ predvođen klarinetistom i pevačem Petrom Gojkovićem koji je istovremeno i jedan od organizatora manifestacije ispred Skupštine dijaspore Srba.

Hor „Barili“ se predstavio bogatim umetničkim programom sačinjenim od dela istaknutih srpskih kompozitora, koji je pozdravljen burnim ovacijama oduševljene publike. Učešće hora „Barili“ na ovoj značajnoj manifestaciji srpske kulture predstavljalo je svojevrstan poklon srpskoj dijaspori u Parizu, koji nije učinjen samo od hora „Barili“ već i od grada Požarevca kao i dragocenim dragocenim donacijama Privrednog društva TEKO Kostolac, Zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac, preduzeća VEOLIA transport, JKP Komunalne službe Požarevac, kao i JP Toplifikacija Požarevac.

Posebno emotivan trenutak se dogodio tokom izvođenja kompozicija „Tamo daleko“ i „Kreće se lađa Francuska“ kada se horu „Barili“ u pevanju priključila i publika koja je sam kraj ove izvanredno uspele večeri propratila stojeći i sa suzama u očima.

Pored nastupa u rezidenciji ambasadora, hor „Barili“ je održao i celovečernji koncert srpske duhovne muzike u pravoslavnoj srpskoj crkvi Svetog Save u Parizu, izvodeći dela istaknutih srpskih kompozitora u rasponu od srednjeg veka do savremenih stvaralaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari