Mirko Čikiriz, poslanik Srpskog pokreta obnove u Narodnoj skupštini Srbije, potiče iz stare dragačevske porodice, koja je do 1850. nosila prezime Krsmanović, a od tada za trajno prezime prisvojila stariji nadimak , „Čikiriz“ na inicijativu Radosava Krsmanovića – Čikiriza.

– Kao Karađorđeve pristalice nismo podržavali Obrenoviće, pa kada je nastao sukob između dve porodice, Čikirizi su nosili pečat opozicione familije. Inače, u kući moje bake 20 dana je bio štab Draže Mihailovića, trojicu dedova su Nemci streljali kao civile u Kraljevu, a jedan deda je kao kraljev vojnik četiri godine bio u zarobljeništvu u Nemačkoj – priča Čikiriz za Danas. On kaže da s obzirom na porodičnu istoriju nije čudno što je političku karijeru počeo u SPO.

– U politiku sam ušao bez pretenzija da budem funkcioner, a prvenstveno zbog političkih poruka proizišlih iz romana Vuka Draškovića, njegove harizme i nastojanja da društvo utonulo u komunističku učmalost preobrazi u moderno – navodi Čikiriz. Prvih šest godina aktivizma lepio je plakate, delio stranački materijal, organizovao skupove i odlaske na Ravnu goru. U noći između 1. i 2. juna 1993. bio je u zatvoru sa bračnim parom Drašković, a odmah po puštanju na slobodu, sa grupom stranačkih prijatelja, organizovao je prvi protest za oslobađanje uhapšenih.

– Taj period angažovanja bio je najčasniji, a stranačke funkcije bile su sekundarne. Prvu funkciju dobio sam tek 1996. kada sam postao član Gradskog odbora, potom sekretar opštine Lapovo, pa član Glavnog odbora, predsednik Okružnog odbora i potpredsednik stranke – kaže sagovornik Danasa, kojem je ovo prvi poslanički mandat. O svojim prvim utiscima o Skupštini on kaže da mu je prvobitno sve ukazivalo da je to ozbiljna državna institucija.

– Nastojim da primerom pokažem da se skupštinska rasprava može voditi na argumentovan i uljudan način i isto tako zastupati politička ubeđenja. Očekivao sam od kolega da se više pozivaju na Cicerona, Aristotela, Gledstona ili Pašića i da rasprave usmere na stvari, a ne na ličnosti. Brzo sam upoznao većinu kolega iz ostalih stranaka i sa svima sam u korektnim odnosima – kaže Čikiriz. On nije zadovoljan tempom kojim se usvajaju zakoni, ali očekuje da će novi poslovnik u velikoj meri otkloniti prepreke.

– Poslovnika bi trebalo da eliminiše i oštro sankcioniše svaki oblik prostakluka i da na taj način da značaj Skupštini koja bi trebalo da ima i vaspitni i edukativni uticaj. Gospodstvo treba da postane prva asocijacija kada se kaže narodni poslanik – navodi poslanik SPO-a.

Za sebe kaže da je uvek puno radio i pristojno zarađivao, a poslaničku platu troši na porodične obaveze i poneka zadovoljstva.

– Dobre cipele, parfem, frizura i lepa košulja predstavljaju detalje koji su mi bitni. Uživam u dobrim vinima, ali u ograničenim količinama. Volim i porodična putovanja – kaže Čikiriz, koji najveći deo slobodnog vremena provodi sa kćerkicama Anastasijom, Aleksandrom, suprugom Anom, sestrićem Srđanom, sestričinom Tamarom i roditeljima.

On ima još jednu strast, a to je hortikultura. Dvadeset godina je zaljubljenik u nju, pa je dvorište porodične kuće u Dragačevu pretvorio u pravi vrt.

Pošto živi u Kragujevcu, svakodnevno putuje u Beograd na sednice Skupštine. Pre polaska na put ide do obdaništa i po namirnice. Samo dva puta je prespavao u Beogradu. Posle sednica žuri kući da pomogne oko dece, a zatim se priključuje na internet i čita pres kliping i skupštinski materijal. Dvadeset godina vozi Fijatove automobile, trenutno „fiat mareu.

 

Fan klasika roka i istorijskih filmova

„Dok sam imao više slobodnog vremena družio sam se sa klasicima, a sada malo čitam. Od naših najradije čitam Andrića, Selimovića, Svetlanu Velmar-Janković, Slobodana Jovanovića, Dučića i posebno Selenića. Romane Vuka Draškovića mi iz SPO znamo napamet“, kaže Čikiriz. Voli i pozorište, posebno predstave za koje je scenario pisao neki od naših dramskih pisaca. Obožava da sluša klasike roka – počev od Stounsa i Dajer Strejtsa, preko Kleptona i Kvina, do grupa Leb i sol i Atomsko sklonište… Skoro sve ih je slušao na koncertima. Kolekcionar je filmova u kojima dominiraju istorijska tematika i trileri. Sviđaju mi se španski reditelji kao i češka rediteljska škola. Misli da su naši reditelji, a posebno glumci odlični. Teme koje go posebno interesuju su stara Grčka i Rim, društveno stanje i uređenje, odnosi u porodici… Amaterski je bio golman u velikom i malom fudbalu. Uživa u dobrom basketu. „Volim da odem i na dobru utakmicu kada sam siguran da će stadion biti pun“, navodi poslanik Mirko Čikiriz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari