Hoti: Kosovo pooštrava epidemiološke mere 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti upozorio je danas na mogućnost pooštravanja epidemioloških mera zbog rizika od novog talasa korona virusa, dok se istovremeno kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj zahvalio građanima što je Kosovo među prvih sedam zemalja u borbi protiv Kovid -19 u svetu.

„Rizik od novog talasa kovid-19 na Kosovu je veoma visok. U poslednje dve nedelje broj obolelih opada, sa oko 30 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Ali predviđamo da bi taj broj mogao brzo da premaši brojku od 50, a zatim bi prema protokolu, trebalo pooštriti mere, kao što se to dešava u većinu zemalja EU“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku, preneo je KoSSev.

Pooštrene mere, dodaje Hoti, podrazumevaju zabranu održavanja javnih skupova, ograničenje bilo kojih aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje ljudi, strogu kontrolu u školama radi ispunjavanja uslova naloženim merama zaštite od Kovid-19.

Hoti je naveo da je u poslednjih nedelju dana broj hospitalizovanih pacijenata povećan za 30 odsto, ukazujući i na veliki broj studenata pozitivnih na korona virus.

Ovo je ozbiljan rizik od širenja virusa, dodao je Hoti, uputivši apel građanima da bi trebalo da imaju razumevanja za pooštravanje mera u narednim nedeljama. Hoti je obavestio da će sve nadležne institucije, na centralnom i lokalnom nivou, pripremiti akcione planove za nadzor sprovođenja propisanih mera. Prištinska Gazeta Express pisala je danas ranije da će se od ponedeljka pojačati kontrola poštovanja mera, posebno u sektoru ugostiteljstva, kao i da će biti zaposleno još 75 inspektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari