Remont Bloka A1 je okončan i on je od 1. avgusta na mreži, u toku je kapitalni remont na Bloku A2, a prema rečima Radivoja Bogdanovića, direktora TE Kostolac A, proizvodni rezultati su veoma dobri obzirom na ambiciozne planove za ovaj deo preduzeća.


-Ulaskom Bloka A1 u remont tekućeg karaktera koji je trajao trideset dana, sve predviđene aktivnosti, za tu vrstu remonta, obavljene su u tom predviđenom periodu, tako da je Blok na vreme izašao iz remonta i vezan je na mrežu elektroenergetskog sistema 1.avgusta. Od 16. jula ove godine Blok A2 je ušao u kapitalni remont i planirano je da radovi traju 75 dana. Najznačajnije aktivnosti u ovom remontu na Bloku A2 su kapitalni remont turboagregata, rekonstrukcija RZA….vazduha, zamena grejnih površina na isparivačkom delu kotla, zamena kanala smeše, rekonstrukcija odvođenja pepela iz zona 3 elektrofiltera a u cilju pripreme tog postrojenja za budući malovodni transport pepela i šljake. Na tim poslovima angažovano je negde oko 300 ljudi iz desetak firmi. Svi poslovi su dobijeni po propisanoj tenderskoj proceduri, i to uglavnom u otvorenim postupcima javnih nabavki. Za sada se prati predviđena dinamika izvođenja radova i po planu je da ovaj blok 29. septembra izađe iz remonta i bude vraćen na mrežu elektroenergetskog sistema, kaže Bogdanović.

Ono što je značajno za građane Požarevca i Kostolaca, kako kaže Bogdanović, a to je da se paralelno sa remontom vrši i revizija postrojenja za toplifikaciju, tako da i ti poslovi idu predviđenom dinamikom i postrojenje će biti spremno za eksploataciju do početka grejne sezone.

-Što se proizvodnih rezultata tiče, mogu reći da su oni na planiranom nivou a to znači veoma dobri, s obzirom da je plan proizvodnje za ovaj deo preduzeća pravljen veoma ambiciozno. Polazilo se od činjenice da postrojenja treba da rade maksimalnim kapacitetima. Dokaz dobrog rada ovih blokova u prethodnom periodu je da Blok 200 megavata, do ulaska u remont, bio na mreži više od 4 meseca, što je mislim rekordno u istoriji tog postrojenja. Izvršeno je generalno čišćenje pepelovoda, kompletne trase cevovoda od elektarne do deponije pepela, kako bi se smanjili hidraulični gubici i omogućilo, da sa postojećom opremom, istakanje i u najudaljenije tačke deponije pepela. Pored toga, vrši se jedna ugradnja pumpe većeg kapaciteta, koja je u suštini, postala višak na lokaciji gde je, tako da smo uzeli jednu pumpu sa lokacije B koja je montirana ovde. Ona ima veći napor i kapacitet i ona će obezbediti da i u tom produženom vremenu eksploatacije deponije na srednjem kostolačkom ostrvu, radi nesmetano, napominje direktor TE Kostolac A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari