Austrijski zdravstveni stručnjak Hademark Bankhofer savetuje koje namirnice treba konzumirati kako bismo se osećali srećnije. Na prvom mestu, kao kraljica dobrog raspoloženja našla se čokolada. Na tržištu se nalazi veliki broj proizvođača sa ništa manjom ponudom različitih ukusa. Ipak, profesor Bankhofer na prvom mestu preporučuje konzumiranje crne čokolade.

 On navodi da je čokolada koja sadrži barem 70 odsto kakaoa odličan lek za srce. Sa ovim se slažu i brojni kardiolozi koji je preporučuju za poboljšanje krvotoka, i navode da određeni sastojci u čokoladi ublažavaju više rizičnih faktora. Profesor Bankhofer tvrdi i da crna čokolada ima vrednije sastojke koji usporavaju starenje i bolesti u odnosu na voće i povrće. Prema njegovom istraživanju 25 grama čokolade sadrži zaštitne materije koliko i šest zrelih jabuka ili 15 čaša soka od pomorandže. Crna čokolada je posebno korisna za pušače jer poboljšava dotok krvi do srca, a preporučuje se i pacijentima nakon transplantacije.

Osim čokolade, na listi namirnica koje treba koristiti kako bi se smanjio nivo stresa i poboljsalo raspoloženje nalaze se banane, krompir, avokado i mlečni proizvodi. Skrob iz banana i krompira se veoma brzo vari. Nakon 30 minuta od konzumiranja on podstiče izbacivanje insulina koji daje energiju i poboljšava raspoloženje. Mlečni proizvodi, posebno sir i jogurt, nezaobilazni su u ishrani žena. Bogate kalcijumom, ove namirnice smanjuju napetost i neraspoloženje, posebno u predmenstrualnom periodu. Naravno, ključna stvar prilikom konzumiranja hrane koja podstiče dobro rapoloženje je količina koju unesemo u organizam kao i način pripreme. Kada je čokolada u pitanju, dovoljno je pojesti dvadesetak grama da bi se ispoljili njeni pozitivni efekte. Svaki gram više može dovesti do povećanja telesne težine što će, posebno kod lepšeg pola, izazvati novu brigu i neraspoloženje. Voće je najbolje jesti u svežem obliku, dok krompir svoja blagodetna svojstva ispoljava ukoliko se jede kuvan. Inače, namirnice bogate skrobom podstiču proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće, ali ih treba jesti u manjim količinama i nikako u kombinaciji sa proteinima, jer se teže vare. Namirnice koje podstiču dobro raspoloženje ne treba mešati sa hranom koja često služi za „utehu“. Mnogi od nas u trenucima neraspoloženja posegnu za grickalicama i slatkišima, koje ne samo što opterećuju želudac, već takođe vode ka gojaznosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari