Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je juče u Sarajevu da očekuje podršku Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama za priznanje nezavisnosti palestinske države. Sarajevski mediji navode da bi Abasova poseta mogla dodatno produbiti postojeće podele u BiH.


Dnevni avaz piše da još nije jasno kome će konačno BiH dati svoj glas, ali veruju da će bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović glasati za rezoluciju o nezavisnosti Palestine, dok će srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović glasati protiv.

S obzirom na intenzivne kontakte Republike Srpske i Izraela, kao i na nezvanični stav Srbije o nameri Palestinaca da proglase nezavisnost u UN, za očekivati je da Nebojša Radmanović, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, neće podržati nameru Palestinske uprave.

Milorad Dodik je prošle godine, u svojstvu premijera Republike Srpske, posetio Izrael gde je razgovarao sa predsednikom Šimonom Peresom, a u međuvremenu je šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman u dva navrata posetio Banjaluku. Liberman je, prema nekim tvrdnjama, uspešno lobirao da EU ne kazni Dodika kada je ovaj pre nekoliko meseci najavljivao organizovanje referenduma u RS o radu Tužilaštva i Suda BiH. Referendum je tumačen kao rušenje Dejtonskog sporazuma. Liberman je, navodno, kumovao i dogovoru Dodika i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, posle kojeg je referendum stopiran i pokrenut „strukturni dijalog“ o pravosuđu u BiH.

Republika Srpska je intenzivirala i ekonomsku saradnju sa Izraelom, gde ima i svoje privredno predstavništvo. Osim u Jerusalimu, RS ima privredna predstavništva još i u Srbiji, Rusiji, Nemačkoj i Belgiji.

Na stav Banjaluke o bliskoistočnom pitanju svakako ima uticaj i politika Srbije, a Danasu je nedavno nezvanično potvrđeno da Srbija neće podržati inicijativu Palestinaca. Izrael nije priznao nezavisnost Kosova i, prema izjavama njegovih zvaničnika, nema nameru da to učini.

– Razgovarali smo o svim pitanjima, o pregovorima sa UN, o arapskom proleću i palestinskom pomirenju. Saglasili smo se o svim temama i postigli smo dogovor da ćemo naše konsultacije nastaviti pre nego što odemo u Ujedinjene nacije – izjavio je Abas, kako je izvestila agencija Beta, posle razgovora sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem.

BiH će kao nestalna članica Saveta bezbednosti morati da glasa o zahtevu Palestine za prijem u Ujedinjene nacije, podseća Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari