Hrvatima u Srbiji potrebna pomoć 1Foto: Miljan_Perunović

Trideset direktora škola i predstavnika obrazovnih institucija iz Hrvatske zaključilo
je u petak u Subotici da je stanje u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji veoma teško i da je učenicima, nastavnom kadru i predstavnicima hrvatske manjine potrebna brza i konkretna pomoć.

Direktori osnovnih škola Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije su na poziv rukovodstva Hrvatskog nacionalnoga veća (HNV) bili na dvodnevnom studijskom putovanju tokom kog su posetili Srem i sever Bačke s ciljem da se upoznaju s problemima nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Čelnici hrvatske manjine saopštili su da pitanje nabavke  udžbenika za učenike nastave na hrvatskom još nije u celosti rešeno, da ne postoji afirmativan odnos vlasti u Beogradu prema upisu i školovanju dece, da nisu rešena kadrovska pitanja, kao i da društveno-politička atmosfera negativno utiče na odluku Hrvata da svoju decu upisuju na nastavu na materinjem jeziku.

„Na osnovu saradnje koje imamo sa školama hrvatske zajednice u BiH, Mađarske i Austrije moj utisak je da je Hrvatima u Vojvodini najteže. Manjine u Hrvatskoj ostvaruju daleko veća prava u području obrazovanja nego što je tu slučaj“, izjavio je predsednik Hrvatskog udruženja direktora osnovnih škola Zagrebačke županije Jure Mišković.

On je najavio da će inicirati da se do kraja godine u Subotici održi sastanak direktora osnovnih škola iz Hrvatske na kojem bi se usvojile konkretne mere podrške sunarodnicima
u Vojvodini.

„Mi u Hrvatskoj u stvari nismo svesni pod kakvim uslovima se školuje naša manjina u Srbiji. Pobrojani su problemi i smatram da bi što pre trebali napravili popis potreba, kako bi mi mogli dogovoriti što na koji način može pomoći njihovu rješavanju“, navela je viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Jasmina Hamer.

Direktori hrvatskih škola iz Hrvatske posetili škole u kojima se odvija nastava na hrvatskom „Matko Vuković“ i „Ivan Milutinović“.

Redovnu nastavu na hrvatskom jeziku u Subotici pohađa oko 400 učenika u dve srednje škole i pet osnovnih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari