Hrvatima u Srbiji potrebna pomoć

Ostavite komentar


  1. Te skole su u Srbiji, a ne u Vojvodini. Nisu u Centralnoj Srbiji kao sto nisu ni u Banatu. Tako da ne znam otkuda nekome pravo da odvaja Vojcodinu, pa i na ovaj nacin? Drsko i bezovrazno. Srem, Backa i Baranja cinili su nekadasnje Vojvodstvo Srpsko, pa bi i sad bili precizniji da koriste takav naziv, ako vec izdvajaju Tamiski Banat…

  2. Наравно да лажу! Добро се сећам да је прошле године Србија, преко државног издавача Завод за уџбенике, обезбедила књиге за ову националну мањину и да су, пред камерама(!), то потврдили и њихови представници . Сад, то што немају довољно кадрова који би на њиховом матерњем језику држали наставу припадницима своје мањине, то заиста није до Србије-па и у самој њиховој матичној држави су грађани годинама учили новохрватски језик!

  3. Uz duzno postovanje, ovo prosto nije tacno. Propusta ima, ali mnogo manje nego u nastavi na srpskom ili na jezicima drugih manjina, upravo zbog neproporcionalnog pritiska Zagreba koji trazi dlaku u jajetu kao i priliku da Srbiju verbalno deli na Vojvodinu i ostatak. A neistine i preterivanja ne deluju pozitivno na medjusobno razumevanje. Ako bi samo za trenutak sagledali Golgotu srpskog deteta koje u Hrvatskoj pokusa da zatrazi nastavu na srpskom, ili da se na bilo koji nacin asocira sa cirilicom i pravoslavljem, prosla bi nas volja da isterujemo mak na konac samo zato sto je u jednom udzbeniku krivo ukoricena jedna stranica. Ruzno je sto je Hrvatska problem manjina resavala najpre uklanjanjem sa teritorije, a danas uklanjanjem iz glasackih spiskova. Ali to ne znaci da mi treba da prekinemo sa dobrom praksom da sve manjine imaju najvisa prava.

  4. При томе се не сме заборавити да многим од њих матична држава није Хрватска већ Србија, пошто по националности и нису Хрвати него Буњевци и Шокци.

  5. Dragi Hrvati
    Kad Srbi u Hrvatskoj dobiju ista Prava kao Hrvati u Srbiji, mozemo razgovarati o poboljsanju uslova na obe strane.

  6. postovani direktori kada se po zagrebu i varazdinu bude pisalo cirilicom kao sto se u subotici pise latininicom javite se…

Ostavite komentar


Društvo

VJT: Saslušan policajac zbog primanja mita 10

VJT: Saslušan policajac zbog primanja mita

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je saslušalo policajca iz Grocke Marka P. (25) zbog sumnje da je od 14. marta do 3. aprila u Umčarima u sedam navrata zahtevao i primao mito od 1.000 do 2.000 dinara od učinilaca saobraćajnih prekršaja, kako bi izbegli kaznu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.