Polaganjem ratifikacionih dokumenata u američkom Stejt departmentu, Hrvatska i Albanija postale su juče punopravne članice NATO. Dokumente su podneli ambasadori Hrvatske i Albanije u Sjedinjenim Državama Kolinda Grabar-Kitarovići Aleksander Salabanda.

Zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg prihvatio je instrumente o pristupu Hrvatske i Albanije Severnoatlantskom ugovoru, čiji je depozitar američka vlada.

Sjedinjene Države pozdravile su to što je pristupni proces dve države okončan pre samita u Strazburu i Kelu na kojem će ovog vikenda biti obeležena 60. godišnjica NATO. „Hrvatska je imala dva strateška spoljnopolitička cilja – ulazak u EU i NATO. Danas, ulaskom u Severnoatlantski savez ostvaren je prvi od tih dvaju ciljeva. Postajemo punopravna članica NATO i time smo ostvarili bezbednost za našu zemlju“, rekao je hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

On je podsetio da NATO nije samo vojni savez, „veći savez koji štiti demokratske vrednosti“ pa članstvo „potvrđuje da je Hrvatska usvojila i brani visoke demokratske standarde“. Učlanjenjem u NATO Hrvatska „ulazi u krug ekonomski razvijenih zemalja s kojima će moći da razvija privredne odnose snažnije no do sada, što će se sigurno odraziti i na ekonomiju“, zaključio je Mesić.

Hrvatska je, prema rečima premijera Ive Sanadera, došla do cilja kojem je težila gotovo dve decenije. „Da je Hrvatska 1990. i 1991. bila u NATO, ne bi se dogodila agresija“, rekao je Sanader i istakao da su za ulazak u NATO „najzaslužniji hrvatski branitelji“. On se „zahvalio“ i prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, ali i sadašnjoj vlasti – Mesiću, svojoj vladi i Hrvatskom saboru, i političkim strankama koje su postigle konsenzus o članstvu u NATO.

Učlanjenje u NATO hrvatski parlament je, podsetimo, podržao uz samo jedan glas „protiv“. Sanader je kazao da su „neki tražili referendum o NATO“, i dodao „da je bio referendum ko zna kad bi Hrvatska ušla u NATO“.

Spaljena zastava

Strazbur – Antiratni demonstranti spalili su juče zastavu NATO-a na mostu koji preko Rajne spaja Francusku i Nemačku u Strazburu i izveli podrugljivi prikaz vazdušnog napada uoči samita tog vojnog saveza. Demonstranti su se pravili mrtvi na trgu i puštali sirene za vazdušnu opasnost. Hiljade policajaca raspoređene su pred samit povodom 60. godišnjice osnivanja NATO-a koji se održava u četvrtak i petak u Strazburu i susednim nemačkim gradovima Kelu i Baden-Badenu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari